Nanopartiklar öppnar upp nya möjligheter för självtest hemma – Snart kan du mäta ditt eget stresshormon
Fluorescerande nanopartiklar kan öppna nya möjligheter för test inom hemmabruk. Det visar en avhandling i molekylär bioteknik vid Åbo universitet.
Nanopartiklarna kan vara trehundra gånger känsligare än metoder i vanliga sticktest.
Ett vanligt sticktest för hemmabruk är exempelvis ett graviditetstest. Ett prov från blod eller urin vandrar då längs en plasthållare som via de aktiva ämnena i testet ger utslag synligt för användaren.
Så här har testerna sett ut sedan 1980-talet och mycket har inte utvecklats inom den typen av mätmetoder.
Nanopartiklar öppnar upp nya dörrar
Men ny forskning kan utveckla dessa självtest.
Etvi Juntunen forskar vid Åbo Universitet. Han har i sin forskning kommit fram till att man med hjälp av fluorescerande nanopartiklar kan öppna upp för nya möjligheter för test som kan ske utan kontakt med laboratorium.
– Utvecklingen av den här typen av tester har varit mycket liten, men det har varit ett intressant forskningsämne. Speciellt eftersom det skulle kunna bli ett specialområde för Åbo.
Nanopartiklar är känsligare än vanliga sticktestsmetoder
Det som gör nanopartiklarna speciella är att de är mycket känsligare och därför kan appliceras på mer krävande områden, berättar professor Kim Petterson.
– De är partiklar som ger ifrån sig ett ljus när man lyser på dem med en annan lampa. Det blir då ett känsligare mått än vad man med ögat kan se.
Jämfört med de ämnen som används i vanliga självtest, såsom graviditetstest, kan de känsliga nanopartiklarna även möjliggöra upptäckten för infektionssjukdomar.
De kan också användas vid kliniska undersökningar, berättar Juntunen.
Han upptäckte till exempel i sin forskning att de fluorescerande nanopartiklarna kan användas i kombination med vanliga sticktest.
Det skulle då kunna förbättra upptäckten av en tidig hjärtinfarkt eller identifiera prostatacancer och virusinfektioner.
Partiklarna kan hjälpa till att mäta stresshormoner
Ett annat område där stickprov för hemmabruk kan utvecklas är inom mätning av stressnivåer.
– I dag är det väldigt vanligt att människor har bråttom och stress verkar vara en del av vardagen.
Med hjälp av nanopartiklar kommer man också så småningom kunna mäta kortisolhalterna i kroppen, alltså nivån på stresshormonerna, säger Juntunen.
– Det kan komma att vara tillgängligt i Finland om två år.
Nackdel: Nanopartiklar kräver ett mätinstrument
Den största nackdelen med nanopartiklarna är att de inte går att se med blotta ögat, och därför kräver någon typ av mätinstrument, säger Juntunen.
Han tror ändå att vi med tiden kan börja utnyttja nanopartiklarna mer inom hälsoteknik.
– Praktiska observationer visar att vi ännu är långt ifrån några stora världstest, men samtidigt finns det inte så fruktansvärt stora hinder för den här typen av teknik.
Vanliga sticktest behövs ännu i utvecklingsländer
Juntunen har också i sin avhandling försökt se om man med hjälp av nanopartiklarna kan identifiera smittsamma sjukdomar, som då kan hjälpa speciellt människor i utsatta länder.
Där är det viktigt att man kan skapa massproducerade test som inte behöver analyseras vid laboratorier eftersom det i många utvecklingsländer varken finns mångsidiga laboratorium eller mätinstrument till hands.
Därför är de vanliga testerna ännu viktiga, poängterar Juntunen.