Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Stor forskning slår hål på seglivad myt - antidepressiva läkemedel är ofta effektiva och fungerar bättre än placebo

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 10:18.
Depression.
Bild: Filippa Vivianne Wallin

De flesta vuxna personer med depression har nytta av att ta antidepressiva mediciner. Det bekräftar den mest omfattande forskningen av det här hittills, och hjälper samtidigt till att sätta punkt för diskussionen om huruvida antidepressiva mediciner är bättre än placebo eller inte.

En internationell forskargrupp har sammanfattat resultatet av 522 vetenskapliga studier om antidepressiva mediciner, med totalt 116 000 deltagare.

Studierna var alla dubbelblinda vilket innebär att både forskarna och deltagarna var ovetande om vilka personer som hade fått den ena eller den andra behandlingen.

Vi har nu det nästan slutgiltiga svaret på huruvida antidepressiva mediciner fungerar eller inte

― Andrea Cipriani

Det här är den största sammanfattande studien, eller metaanalys, som har gjorts inom psykiatrin någonsin. Gruppen har jobbat på den i sex år.

– Vi inkluderade så mycket bevismaterial som möjligt. Så vi har nu det nästan slutgiltiga svaret på huruvida antidepressiva mediciner fungerar eller inte, säger Andrea Cipriani till Svenska Yle.

Han är huvudskribent till den nya studien och lektor vid Oxford-universitetet i Storbritannien.

– Vi kom fram till att alla vanliga antidepressiva mediciner, till exempel andra generationens SSRI-mediciner och tricykliska mediciner, är mer effektiva än placebo, säger Cipriani.

Andrea Cipriani
Bildtext Andrea Cipriani

Placeboeffekten är vanligtvis stor när det gäller läkemedel - patienter kan känna sig bättre redan av det att de får något slags piller som de tror att ska hjälpa, även om det bara skulle vara ett sockerpiller.

Det har hittills gjort det svårt att avgöra hur mycket mervärde de antidepressiva läkemedlen egentligen ger.

– En dryg tredjedel av patienterna upplever en positiv placeboeffekt redan efter att de tagit sockerpiller i två veckor, medan 60 procent av patienterna har fått en positiv effekt av antidepressiv medicinering efter åtta veckor.

Karta med tabletter.
Bild: All Over Press

Det finns vissa antidepressiva mediciner jag skulle skriva ut till patienter, och andra jag inte skulle skriva ut eftersom de är mindre effektiva - även om de är bättre än placebo

― Andrea Cipriani

Den sammanfattande studien lade märke till skillnader mellan de olika preparaten när det gäller hur effektiva de är, och hur patienternas tolererade dem - något som till exempel läkare kan dra nytta av när de skriver ut antidepressiv medicinering.

– Det finns vissa antidepressiva mediciner jag skulle skriva ut till patienter, och andra jag inte skulle skriva ut eftersom de är mindre effektiva - även om de är bättre än placebo, säger Cipriani.

Forskargruppens slutsats är alltså att antidepressiva mediciner i allmänhet är effektiva för vuxna, åtminstone i kortvarig användning. Tidsperioden som studerades här var åtta veckor.

sairaanhoitaja jakaa potilaiden lääkkeitä sairaalan lääkekaapilla.
Bild: Yle

Också svenska forskare kom i en mycket mindre analys fram till liknande resultat i fjol när det gäller antidepressiva SSRI-läkemedel.

Ungefär en tredjedel av patienterna får ändå inte hjälp av medicinerna, men de är till nytta för de flesta.

Forskarna har också inkluderat en hel del hittills opublicerade forskningsdata i sin färska analys, något som minskar på den snedvridning som kan finnas i enskilda studier, om de till exempel har finansierats av läkemedelsbolag.

– Vi är medvetna om att opublicerade data brukar innehålla mer negativa resultat, så vi ville ha med så mycket sådana data som möjligt för att kunna göra en mer objektiv presentation av bevismaterialet, kommenterar Cipriani.

Nyttan med antidepressiva mediciner är däremot inte lika tydligt bevisad när det gäller ungdomar

Den sammanfattande metaanalysen omfattade 21 olika antidepressiva mediciner.

Enligt den var de mest effektiva antidepressiva medicinerna sådana med något av följande aktiva ämnen i sig: agomelatin, amitriptylin, escitalopram, mirtazapin, paroxetin, venlafaxin eller vortioxetin.

Den stora metaanalysen finansierades av det nationella institutet för hälsoforskning i Storbritannien (NIHR) och den japanska föreningen för främjande av vetenskapen.

Nyttan med antidepressiva mediciner är däremot inte lika tydligt bevisad när det gäller ungdomar, bland annat eftersom det hittills inte har gjorts så många studier som har tittat på just det här.

Det behövs alltså mer forskning för att man ska kunna veta hur motiverat det är att skriva ut antidepressiva mediciner till unga.

Diskussion om artikeln