Handbollsförbundet: Vi måste tala om hjärnskakningar
På Handbollsförbundet har man inte tidigare sett hjärnskakningar som ett problem. Det här är en ny sak som vi måste lyfta fram, säger verksamhetsledaren Päivi Mitrunen.
SIF-målvakten Moa Wasströms fem hjärnskakningar kom som en total överraskning för Handbollsförbundet.
Förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen säger att saken ska diskuteras i brådskande ordning.
Enligt Mitrunen är det inte särskilt vanligt att handbollsspelare får hjärnskakningar. Hon tror att det är en orsak till varför saken inte diskuterats i de finländska handbollskretsarna.
- Vi har kanske haft tur och inte råkat ut för sådana här fall, säger hon och hänvisar till målvakten Moa Wasström, som fått fem hjärnskakningar inom loppet av ett år.
- Det är ganska speciellt att en spelare haft så mycket otur.
Päivi Mitrunen konstaterar att handboll är en snabb sport och att det är tur att det inte verkar hända alltför ofta att spelare får hjärnskakningar.
Hon tror inte att en anfallsspelare med flit skulle skjuta bollen i huvudet på målvakten.
- Det handlar om dålig kastteknik eller att den som kastar blir störd av en försvarsspelare och därför misslyckas med skottet.
Måste poängteras i utbildningen
Hjärnskakningar är en ny sak som måste lyftas fram inom handbollskretsar, anser Mitrunen.
Hjärnskakningar och andra huvudskador måste också poängteras i tränarutbildningen. Sådana skador finns inte med i dagsläget.
- Inom handbollen talar vi mest om skador i korsband, ledband eller liknande.
Inom tränarutbildningen i handboll i Finland används den svenska modellen ”Tränarskolan”. Inte heller där pratas det om hjärnskakningar eller huvudskador, säger Mitrunen.
Hälsan viktigare än en medalj
Symptomen och tecknen på hjärnskakningar inte är kända inom Handbollsförbundet.
- Vi är inte läkare eller experter så vi kan dem inte, säger Mitrunen. Jag vet inte om tränarna i Sverige får utbildning om hjärnskakningar.
Det viktigaste är att spelarna hålls friska
Hon påminner om att spelarnas hälsa alltid ska komma först.
- Det är inte så viktigt att vinna en medalj eller match. Det viktigaste är att spelarna hålls friska.
Målvakten Moa Wasström säger att hon blivit rädd att stå i målet på grund av alla hjärnskakningar.
- Det är väldigt trist om en målvakt är rädd att få bollen i huvudet. Då kan man ju inte spela längre, kommenterar Päivi Mitrunen.
Mitrunen tror att alla inser att det gör ont då en spelare träffas i huvudet av bollen.
- Speciellt i herrarnas matcher då bollen kan komma med en hastighet på hundra kilometer i timmen.
Omöjligt att förhindra huvudskador med nya regler
Päivi Mitrunen anser inte att det är domarnas sak att se till att en målvakt som träffas av bollen i huvudet går till avbytarbänken för att vila.
- Ansvaret ligger hos spelaren och hos tränarna.
Det är svårt eller rent ut sagt omöjligt att genom regeländringar försöka hindra en målvakt från att få bollen i huvudet, säger Mitrunen.
- I reglerna sägs det att om bollen träffar målvakten i huvudet ska spelet omedelbart avbrytas. Och då kollas spelarens skick och man frågar hur målvakten mår.
- Men kan eller vill en ung spelare säga att han eller hon mår dåligt, det tror jag inte, spekulerar Päivi Mitrunen.
Straffkast i huvudet kan ge rött kort
I handbollsreglerna står det klart och tydligt att om en spelare skjuter ett straffkast i huvudet på målvakten får spelaren rött kort med utvisning som följd.
- Men i en spelsituation där spelaren kommer med fart och försöker göra mål, så vem är den som kan säga om spelaren gjort det med avsikt eller inte? frågar sig Mitrunen.
Jag tycker att om det är så att man har fått hjärnskakning och på grund av det använder hjälm ska man inte längre spela som målvakt
Hon ser inte det som ett alternativ att målvakten skulle skydda huvudet med en hjälm.
- Jag tycker att om man har fått en hjärnskakning och på grund av det använder hjälm så ska man inte längre spela som målvakt.
Utbildningsdag kanske redan i vår
Handbollsförbundet kan givetvis inte förhindra att bollen skulle träffa målvakter i huvudet. Men sprida kunskap om sådana skador kan förbundet göra, säger Päivi Mitrunen.
- Vi kan ordna utbildning i form av ett seminarium eller en utbildningsdag med en läkare som verkligen förstår sig på huvudskador.
Förbundet strävar efter att ordna utbildning redan under våren eller senast vid förbundets Handbollsforum som ordnas i början av september.
