Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersörebo åtalas för djurskyddsbrott

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 13:28.
ett gäng med kossor som mumsar på mat
Bildtext Korna på bilden har inget med djurskyddsbrottet att göra. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

En man från Pedersöre åtalas för djurskyddsbrott mot de cirka hundra nötkreatur han äger. Mannen har genom bristfällig skötsel, utfordring och ordnande av ändamålsenliga utrymmen utsatt nötkreaturen för onödigt lidande och plåga.

Åklagaren yrkar på ett kort villkorligt fängelsestraff eller ett kännbart bötesstraff. Dessutom kräver åklagaren att mannen blir av med sin rätt att äga, hålla eller sköta produktionsdjur.

Brotten uppmärksammades under en djurskyddsinspektion 2016 där det konstaterades att för många djur hållits i en hage utan tillräckligt väderskydd. Djuren saknade dessutom tillgång till tillräckligt foder och vattenförsörjningen var bristfällig.

Många av djuren var magra och klena och i hagen hittades även åtta stycken nötkreaturskadaver som funnits där under en längre tid.

Under senare inspektioner konstaterades fortsättningsvis brister i tillgång till väderskydd och tillgången till rent vatten var fortsättningsvis delvis otillräcklig.

Mannen har därmed under en längre tid underlåtit att sköta sina djur i enlighet med gällande bestämmelser och därigenom äventyrat djurens hälsa och utsatt djuren för onödigt lidande, smärta och plåga.