Borgåfilmaren Atte Henriksson slet rumpan i hundratals timmar i väntan på älgar och uttrar – Estland 100 får sin naturdokumentär i höst
I fyra års tid har Atte Henriksson från Borgå filmat den estniska naturen tillsammans med sin kollega Joosep Matjus. Filmen är beställd av den estniska staten och är en del av Estlands 100-årsjubileum i år.
The Wind Sculpted Land heter filmen som Atte Henriksson och Joosep Matjus gör inför Estlands 100-årsjubileum i år. Filmen ska ha premiär i Estland i höst.
I ungefär fyra års tid har de filmat djur och vacker natur i så gott som hela Estland. Älgarna i Matsalu nationalpark hör till huvudkaraktärerna.
Utöver Henriksson och Matjus har Henrikssons pappa, naturfotografen Jan Henriksson, och den belgiska praktikanten Johannes Broux varit med i filmteamet under kortare perioder.
Filmen är nu fem före färdig: Henriksson och Matjus har bara lite kvar att filma. Sedan består arbetsbördan mest av klipp.
– Jag vet inte hur många timmar videomaterial vi har. Men om man får ett par timmar material till stånd per dag och jag tillbringade över 290 dygn i Estland i fjol så kan man räkna ut att vi har en hel del från de senaste fyra åren, säger Atte Henriksson.
I praktiken har Henriksson alltså bott ganska mycket i Estland under den tid jobbet med filmen har pågått.
På frågan hur han tycker att filmandet har gått hittills svarar Atte Henriksson att det har gått riktigt bra.
När man tillbringar mycket tid på inspelningsplatsen får man också med djur och landskap i olika slags väder under olika årstider.
– Men det är lite svårt att säga hur det kommer att bli innan vi har klippt färdigt. Ser man till de enskilda bilderna skulle jag säga att materialet är mycket bra, men en film kräver också ett sammanhang.
Att tillbringa otaliga timmar ute i naturen för att fånga djurlivet där kräver mycket tålamod. Vad är det som driver dig, Atte Henriksson?
– Nog är det ett intresse. För mig är djurens beteende jätteviktigt. Jag har sett älgar förr men det har oftast varit genom bilfönstret då de har stått i en skogsglänta eller på en åker.
I det här projektet är Henriksson främst intresserad av hur älgarna beter sig i samspel med artfränder och andra djurarter.
Var borde man röra sig om man vill filma eller fotografera till exempel en älg?
– Bäst är det om man inte alls rör på sig. Man gör efterforskningar på förhand för att få reda på var älgarna kan hålla till. Så far man dit en timme innan solen går upp och gömmer sig.
Jag har sett älgar förr men det har oftast varit genom bilfönstret då de har stått i en skogsglänta eller på en åker
Atte Henriksson
Sedan gäller det att sitta och vänta och hoppas att älgarna dyker upp. Enligt Henriksson kan man aldrig veta om djuren syns till eller inte.
– Men jag skulle rekommendera att sitta så tyst och stilla som möjligt och vänta att de kommer till dig. Spring inte efter dem för det brukar inte lyckas så bra.
Atte Henriksson berättar att han och Joosep Matjus gjorde en hel del research om älgarna innan de började filma. De tittade på fotografier och läste böcker.
Matjus har dessutom en lång erfarenhet av att jobba med älgen som djur sedan tidigare.
– Det finns en massa information om och beskrivningar över deras olika beteenden under olika årstider. Det var intressant att få se så gott som alla fenomen i verkligheten och dessutom fånga dem på bild.
Om det är vinter och minus tjugo grader utomhus som det är den här veckan, hur klarar man sig som naturfilmare då?
– Riktigt bra. Om man klär sig rätt så går det nog, säger Atte Henriksson.
På något sätt är Estland ett jättevilt land med stora skogar och åkrar. Där trivs djuren
Atte Henriksson
Speciellt vintertid hör de riktigt kalla soliga dagarna till de absolut bästa. Henriksson säger att han har märkt att djuren är ganska aktiva när det är kallt.
Orsaken till det är att de försöker hålla upp värmen. Då beter de sig också annorlunda än då det är plusgrader.
– Sådana här dagar som vi har haft den här veckan har egentligen varit ganska få de senaste åren. Man är lycklig och på bra humör när man far ut. Det är stor sannolikhet att man får se något intressant.
Utöver vanliga filmkameror har Atte Henriksson och Joosep Matjus använt sig av drönare och olika slags rälskameror.
Dessutom har de använt gömda kameror i lådor som lämnas i närheten av till exempel fågelbon. Kamerorna styrs på avstånd och man kan undvika att störa djuren.
Har du fått syn på andra intressanta djur utöver älgarna då du har filmat i Estland?
– Utter, till exempel. Förra året var ett bra utterår och de rörde sig ofta i floderna. Då satt vi och väntade på uttrarna de flesta morgnarna vintertid. Minkar fanns det också men uttern är nog intressantare.
I år har vi fina möjligheter att filma snö och fånga den där magiska trollvintern på bild
Atte Henriksson
Atte Henriksson berättar att han tycker om Estlands natur, eftersom den är annorlunda än Finlands på många olika sätt. Bland annat är de dominerande trädslagen ganska annorlunda.
– På något sätt är Estland ett jättevilt land. I södra Finland är det mycket bebyggelse och folk rör sig med bil överallt.
Han tillägger att det så klart finns folk i de estniska städerna, men landsbygden är stor och ganska tom.
– De har ännu stora skogar kvar, och stora fält och åkrar som inte har varit i användning på tiotals år. Där trivs djuren.
Atte Henriksson och Joosep Matjus har filmat det mesta för 100-årsdokumentären. En del bilder på vinterlandskap saknas ännu och ska filmas den närmaste tiden.
– De senaste två åren har vi haft ganska dålig tur med vintern. Snöläget har varit verkligen dåligt. Men i år har vi fina möjligheter att filma snö och fånga den där magiska trollvintern på bild.
På onsdagen visste Atte Henriksson ännu inte när hans nästa inspelningsresa till Estland går av stapeln.
– Det skjuts upp lite hela tiden. Kanske i dag, kanske i morgon eller övermorgon. Kanske nästa vecka. Det beror på väder och vind.
Filmen har premiär på de estniska biograferna i höst. Henriksson jobbar på att den skulle visas på biograf i Finland också, men om det inte lyckas kommer den knappast aldrig att nå de inhemska biodukarna.
När filmen för Estlands 100-årsjubileum är klar har Atte Henriksson redan ett annat projekt på lut. Tillsammans med sin kollega har han påbörjat en annan film i Estland.
Han beskriver den som en ”mannen och naturen”-dokumentär. Den handlar om Fred Jüssi som är naturfotografiets grand old man i Estland. Jüssi är över 80 år i dagens läge och filmen ska bli ett slags personporträtt.
– Han är en ganska filosofisk person med djupa tankar. Vi försöker göra en mer poetisk berättelse om honom och hans syn på naturen.
Tanken är att följa med Jüssi under ett helt år. Om ett par år borde också den filmen vara klar.
Här kan du se trailern för Atte Henrikssons Estland 100-film och på Facebook hittar du mer information om den.
