Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

22-årige Klaus Mäkelä blir Åbo Musikfestspels nya konstnärliga ledare

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 13:59.
Klaus Mäkelä
Bildtext Klaus Mäkelä
Bild: Heikki Tuuli

Cellisten och dirigenten Klaus Mäkelä har enhälligt valts till Åbo musikfestspels konstnärliga ledare. Han planerar programmet för 2019, då festspelen fyller 60 år.

Mäkelä är bland annat Sveriges Radios Symfoniorkesters förste gästdirigent. Han beskrivs där som en ny stjärna i dirigentvärlden, den yngsta dirigenten någonsin med ett längre kontrakt med orkestern. Han är född 1996.

Denna säsong uppträder han bland annat med Stockholms Kungliga Filharmoniker, Minnesota-orkestern, Nationella Konstcentrums Orkester (Ottawa), Tokyo Metropolitans symfoniorkester, Åbo filharmoniska orkester och Tapiola Sinfonietta.

Åbo Musikfestspel ordnas i år 10-22 augusti. På programmet finns klassiska konserter på flera platser i och kring Åbo, men också klassisk balett och barockopera.

Ännu i år är dirigenten Ville Matvejeff konstnärlig ledare för festspelet. Han valdes nyligen till ny konstnärlig ledare för Nyslotts operafestspel.

Andraplats öppnade för jobbet

Nytt för Åbo musikfestspel i år är att man samarbetar med Finlands nationalbalett och regionala danscentret i västra Finland. Verksamhetsledaren Liisa Ketomäki blev bekant med Klaus Mäkelä redan 2014 då han kom på andra plats i cellotävlingen i Åbo. Efter att ha följt det unga stjärnskottets karriär slogs hon av tanken att man skulle kunna fråga honom vad han skulle tycka om ett dylikt uppdrag. Stunden var den rätta och han tog sig gärna an uppgiften.

Liisa Ketomäki menar att vi nog kan vänta oss att få höra Klaus Mäkelä även på scenen nästa år.

– Han sa själv att han kommer att spela och dirigera. Jag vet att filharmoniska orkestern älskar honom, så jag tror nog att vi kommer att se honom på scen.

Sjuåringen som medverkade i Carmen

Klaus Mäkelä reagerade med glädje när Åbo Musikfestspel lade fram sin förfrågan.

– Jag hade länge tänkt att det skulle kunna vara spännande att ha ansvaret även när det gäller den stora helheten. Jag väntar väldigt mycket på att få ta itu med arbetet.

Mäkelä berättar att det var redan som barn som han fick upp ögonen för dirigerandet då han som sjuåring deltog i en barnkör för operan Carmen. En viktig och inspirerande tid var enligt honom åren på Sibeliusakademin där han under sex år tränades av dirigenten Jorma Panula.

Diskussion om artikeln