Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finland i särklass att låta barnen röra sig ensamma i trafiken

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 14:13.
barn
Bild: Nathalie Lindvall

Att ta sig till skolan på egen hand så tidigt som möjligt anses i Finland vara en del av uppfostran att bli självständig. I en internationell jämförelse är Finland i särklass i att låta barnen röra sig ensam i trafiken eller då det är mörkt. Men håller vi finländare på att ändra vårt tänkesätt?

Mycket har förändrats sedan våra förfäder skidade till skolan genom skogar och över havsisar i alla väder tidiga mörka morgnar. I dag har de flesta barn speciellt på landsbygden rätt till skolskjuts och i tätorter är kollektivtrafik på egen hand färdsättet som gäller.

Trygghet eller överdrivet beskydd

Överhuvudtaget anser de finländska föräldrarna att barnen ska röra på sig, få frisk luft och lära sig att hitta fram på egen hand.

Det känns självklart för oss finländare medan man på många håll i världen anser det vara för farligt. Exempelvis i Portugal och USA ser man det som en trygghetsfaktor att föräldrarna transporterar sina barn till skolan men också som en möjlighet att äta frukosten i bilen och vara tillsammans med föräldrarna.

I Nordamerika har det skrivits om föräldrar som blivit kontaktade av polisen eller socialmyndigheter då de låtit sina barn ta sig till skolan på egen hand.

Folkrörelse i USA vill ändra på daltandet

I USA har journalisten Lenore Skenazy väckt rabalder då hon för några år sedan lät sin åttaåriga son ensam åka metro till skolan. Hon blev utskälld för att vara Amerikas sämsta mamma.

Men Lenore har stått på sig och startat en folkrörelse Free range kids i avsikt att få föräldrar att vakna upp till att inte gå till överdrift med att beskydda sina barn. Hon skriver blogg om saken och reser världen runt och föreläser om ämnet.

- Jag tycker att det är onormalt att föräldrarna varje sekund ska vara med sina barn, anser Skenazy.

Hon säger att hon med fasa ser hur amerikanska föräldrarna mer och mer tänker som jurister: att livet enbart är fyllt av risker.

Ett barn ska gå över vägen i rusningstid, förmodligen i amerikansk stad
Bild: Pixlabay

Helsingin sanomat tog upp ämnet i en artikel via Madalena (11) som är bosatt i Lissabon, New York-killen Owen (10) och finländska Ilja (9) som är bosatt i östra Helsingfors.

Iljas sätt att röra sej till vardags skiljer sej markant från hur Owen och Madalena tar sej till olika ställen i vardagen. I Lissabon skjutsar mamma med bil. I New York följer föräldrarna och åker metro tillsammans med barnen.

Ilja går till skolan, till butiken och till sina kompisar och blir skjutsad till hobbyer då avståndet är längre.

I HS-artikeln tar man avstamp i en undersökning som gjorts av Policy studies insitute vid Westminster university år 2015. I undersökningen har man i sexton industriländer jämfört föräldrars inställning till hur fritt barnen får röra sig.

Finland är högst på listan, följt av Tyskland, Norge och Sverige. Danmark ligger på sjätte plats medan Sydafrika är sist på listan.

Kommer finländska föräldrar att bli stramare?

Frilansjournalisten Hanna Jensen filosoferar kring ämnet bland annat i sitt blogginlägg och funderar när samma rädsla som råder i många länder ska nå Finland.

Hanna Jensen nojaa pöytään.
Bildtext Hanna Jensen
Bild: Nella Nuora / YLE

Låter vi våra barn gå ensamma ut efter mörkrets inbrott eller gå någon kilometer till skolan utan föräldrar om tio år? Vad ska hända för att vi stramar åt våra barns rörlighet lika som i många andra länder?

Skillnader i kulturen ligger djupt

Hanna tror att det ligger så djupt i kulturen att transportera och följa sina barn för till exempel amerikanerna, att även om en amerikan skulle flytta till till något annat land så skulle deras praxis fortsätta.

- De tänker på alla risker som kan hända under en skolresa medan vi i Finland vill att våra barn lär sig att röra sig på egen hand och om det händer nåt på skolresan ska barnen också lära sej något ur den händelsen, säger Hanna.

Att begränsa att barnen kan röra sej fritt i trafiken kan också ligga i förändrad trafikkultur.

Hanna berättar om en familj som bor i Kottby i Helsingfors som inte längre vågar låta sina barn röra sej ensamma i trafiken. Orsaken är att bilarna så ofta kör mot rött ljus så barnen inte längre kan lita på att gå på övergångsställe trots att det lyser grön gubbe.

Grön gubbe, trafikljus
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Hanna nämner Storbritannien där trenden går mot att barnen inte ska röra sig ensamma. Där ligger orsaken i att media piskar upp rädsla hos föräldrarna att det inte är tryggt för barn att röra sig ensamma.

Hanna jämför tankesättet i USA och Finland då det gäller uppfostran om trygghet. Vi finländare vill lära våra barn vad de ska göra ifall något oväntat händer - att man stigit av tåget eller bussen för tidigt eller att man tappat bort sig. I USA vill man göra allt för att inget oväntat ska hända.

I utvecklingsländer är läget sedan helt annat där barnen helt naturligt rör sig på gatan.

- Barnets värde är kanske ett annat där och samhället har inte samma möjlighet att skydda sina barn lika som i välfärdsländerna, funderar Hanna.

indiska barn i trafiken med moped
Bild: flickr