Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad hände i Uganda? Statsägda Patria informerar om sin roll i härvan

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 14:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Patrias vd Olli Isotalo ger mer information om Patrias roll i Uganda-härvan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den statsägda försvarsmaterielkoncernen Patria utlovar mer information om bolagets roll i Uganda-härvan i dag. Patrias vd Olli Isotalo håller en presskonferens klockan 14 och den kan ses direkt på Arenan.

En finländsk 41-årig man, som marknadsförde Patrias produkter i Uganda, dog under mystiska omständigheter på ett lyxhotell i huvudstaden Kampala den 5 februari. Han blev förgiftad med insektgift. Kokain hittades också i hans kropp.

Hotellet Pearl of Africa i Kampala
Bildtext Här hittades finländaren död

En rikssvensk man i samma ålder dog på ett närinliggande hotell samma dygn som finländaren. Också här var dödsorsaken förgiftning. Det är inte klart i vilket ärende den svenska mannen var i Uganda.

Den ugandiska tidningen New Vision, och särskilt dess redaktör Charles Etukuri, har hävdat att Ugandas säkerhetstjänst ISO ligger bakom dödsfallen.

Suvi Lindéns roll fortfarande oklar

Den finländska vapenlobbyisten reste tillsammans med den samlingspartistiska ex-ministern Suvi Lindén. Hon har gett varierande upplysningar om orsaken till sin resa till Uganda.

Suvi Lindén sitter bredvid två män i kostym.
Bildtext Suvi Lindén
Bild: AOP/KAI FORSTERLING

Hon har också fört fram att hon var specialsändebud för FN:s bredbandskommission - ett uppdrag som upphörde för hennes del redan 2015.

Huvuden har rullat på Patria

Då händelserna i Uganda började rullas upp medgav Patria att man gett finländaren tillstånd att ta med sig Patrias broschyrer till Uganda.

Till en början hette det att tillståndet hade getts av en "enskild försäljningschef" och var inget som bolagets ledning stod bakom.

Men snart kom det ändå fram att tillståndet att marknadsföra Patria i Uganda och Mocambique de facto hade getts av en högt uppsatt chef i Patrias Land-sektion, Markku Koivisto.

Land-sektionen säljer pansarfordon, och Koivisto ansvarar för de stora kunderna.

På fredagen förra veckan kom beskedet att Patria hade avskedat två chefer knutna till försäljningen inom Land-sektionen, Mika Kari och Juha Simola.

Vi måste få stormen att bedarra

Mika Kari, direktör vid Patria
Bildtext Mika Kari
Bild: Pentti Hokkanen

Kari var medlem i Patrias ledningsgrupp. Han sade efter sin avgång att han förstår beslutet och att Patria på något sätt "måste få stormen att bedarra".

Minister Mika Lintilä (C) som ansvarar för statens ägarstyrning har upprepade gånger krävt information av Patria om Ugandafallet.

Nu på onsdagen klockan 14:00 har Patria lovat belysa saken ytterligare. Se presskonferensen på Arenan.

Diskussion om artikeln