Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre får gå från Patria, men vd:n sitter kvar: Vi gjorde misstag men inget brottsligt

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 17:28.
Patrias vd Olli Isotalo
Bild: Lehtikuva

Tre huvuden har rullat i Patria efter skandalen då den statsägda försvarsmaterielkoncernen använt en finländsk affärsmans tjänster i Uganda. Han hittades senare förgiftad på sitt hotellrum i Kampala.

Patrias vd Olli Isotalo medgav vid en presskonferens på onsdagen att bolaget inte till punkt och pricka gjorde rätt då man anlitade affärsmannen.

Tre personer har avskedats från Patria på grund av härvan. På onsdagen framgick att den försäljningschef som affärsmannen främst var i kontakt med, Markku Koivisto, också hade lämnat bolaget - i största samförstånd, som Isotalo uttryckte det.

Affärsmannen flitig inom många projekt

Affärsmannen hade i olika sammanhang erbjudit Patria sina tjänster. Bland annat i november då han kontaktade försäljningschefen på Patria och sade sig representera ett stort pakistanskt bolag.

Det pakistanska projektet var intressant och Patria startade en såkallad BPS-process vad gällde affärsmannen (Business Partner Selector). I processen går man noga igenom huruvida affärskontakten är trovärdig och har goda referenser.

Hitsareita hitsaamassa Patria Land & Armament Oy ajoneuvotehtaassa Hämeenlinnassa (2004).
Bild: Mika Kanerva / Yle

I affärsmannens fall blev BPS-processen på hälft, och det var ett stort misstag, säger Isotalo.

Det blev ingenting av Pakistan-projektet och inte av senare projekt i Qatar och Rumänien, där affärsmannen också var med på ett hörn.

Uganda aktuellt i januari i år

I januari i år tog affärsmannen igen kontakt med försäljningschefen på Patria. Han ville få information om Patria-tillverkade Pasi-vagnar inför sin resa till Uganda och Mocambique.

Patrias broschyrer
Bildtext Patrias broschyrer tillgängliga för alla
Bild: Lehtikuva

Affärsmannen fick våra broschyrer. De är inte hemliga, påpekade Isotalo. Vem som helst får dem, de finns där i en ställning utanför dörren, sade Isotalo.

Affärsmannen bad också om broshyrer om Nammos produkter. Nammo är ett bolag som Patria äger till hälften och det tillverkar bland annat patroner.

Nammo
Bildtext Nammo tillverkar bland annat patroner

På Nammo är vd:n Raimo Helasmäki förbluffad över dagens avslöjanden.

Han säger till Uusi Suomi att ingen hade kontaktat Nammo vad gällde Uganda-resan och broschyrerna.

- Vi måste nog tala med Patria om det här, säger Helasmäki.

Suvi Lindén hade inget med Patria att göra

Affärsmannen ville också ha ett tillstånd av Patria att visa bolagets broschyrer i Uganda och Mocambique. Det finns han också och han kvitterade att han fått tillstånden.

Patria intygar att ex-ministern Suvi Lindén inte samarbetade med Patria. Inofficiellt visste vi att hon var med på Uganda-resan, sade Isotalo.

Den viktigaste lärdomen här är att Patria bör se över sina interna processer, och vara nogrann med att kontrollera sina samarbetspartners (BPS), sade Isotalo.

Chefen kan inte känna till allt

Om sin egen roll som vd säger Isotalo att chefen inte kan känna till allt. Han medger ändå att härvan har skadat Patria.

Tre anställda har sagts upp på grund av Uganda-härvan.

Här är Patrias pressmeddelande från onsdagen.

heidi hautala

Hautala: Patrias högsta ledning bör ta sitt ansvar

"Jag tror att man på hög nivå kände till sakerna".

Diskussion om artikeln