Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi väntar på vår tur att dö" säger invånare i östra Ghouta - bombningarna fortsätter

Från 2018
Ett sårat barn räddades ur en husruin i staden Hamouria, i östra Ghouta, på onsdagen 21.2. Huset ska ha utsatts för en flygräd av syriskt stridsflyg.
Bildtext Ett sårat barn räddades ur en husruin i staden Hamouria, i östra Ghouta, på onsdagen 21.2. Huset ska ha utsatts för en flygräd av syriskt stridsflyg.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den senaste syriska regeringsoffensiven mot rebellkontrollerade östra Ghouta, utanför Damaskus, har fortsatt under onsdagen. Uppemot 300 civila ska ha mist livet i bombningarna sedan söndagen.

- Vi väntar på vår tur att dö. Det är det enda jag kan säga, säger 22-årige Bilal Abu Salah till nyhetsbyrån Reuters.

Abu Salah och hans fru väntar sitt första barn. Hustrun är gravid i femte månaden. Paret bor i Duma, den största staden i östra Ghouta.

- Nästan alla människor lever i källare nu. Fem eller sex familjer i varje källare. Det finns ingen mat, inga marknader är öppna, säger Abu Salah.

Redan vid middagstid på onsdagen uppgav det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att 24 civila redan mist livet i dagens första bombningar.

De flesta av dem ska ha dödats då syriskt flyg fällde så kallade tunnbomber över staden Kfar Batna. De primitiva tunnbomberna faller hur det råkar sig och gör stor, urskiljningslös skada.

Sårade bebisar vårdades på ett sjukhus i Duma, den största staden i östra Ghouta på måndagen 19.2.2018
Bildtext Sårade bebisar vårdades på ett sjukhus i Duma, den största staden i östra Ghouta på måndagen 19.2.2018
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Enligt SOHR:s siffror har uppemot 300 civila dödats i östra Ghouta sen söndag kväll. Både på måndagen och på tisdagen krävdes långt över 100 dödsoffer.

Över 1400 människor sårades i städer och byar i östra Ghouta från söndag kväll till tisdag kväll, enligt SOHR.

Samtidigt slogs flera kliniker, hälsostationer och sjukhus ut av flygräderna.

Kreml förnekar rysk inblandning

Östra Ghouta har varit belägrat sedan 2013. Området kontrolleras av två islamistiska rebellgrupper och en radikal jihadistgrupp.

Största delen av de uppskattningsvis 400 000 invånarna i de belägrade byarna och städerna är ändå obeväpnade civila.

Hjälporganisationer har gång på gång slagit larm om läget i Ghouta, vad gäller mat, mediciner och andra förnödenheter.

FN har länge klagat över hur svårt det är att få in hjälp till 400 000 belägrade civila i Ghouta
Bildtext Den 14 februari fick Röda halvmånen och FN komma in med nödhjälp i belägrade östra Ghouta för första gången på tre månader.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

De artilleri- och flygattacker som den syriska regeringen inledde på söndag kväll beskrivs ändå som de värsta hittills under belägringen.

Armén har redan tidigare hotat att inta östra Ghouta för att förhindra rebellernas raket- och granatattacker därifrån mot Damaskus. Nu befarar många att en markoffensiv är nära förestående.

Ett rökmåln i Hamouria, östra Ghouta, efter en flygräd på onsdagen 21.2.2018
Bildtext Ett rökmåln i Hamouria, östra Ghouta, efter en flygräd på onsdagen 21.2.2018
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland har ställt upp med flygunderstöd för de syriska regeringsstyrkorna ända sedan 2015.

Bland andra USA:s utrikesministeriem har anklagat ryskt stridsflyg för att ha deltagit i de senaste dagarnas bombningar i östra Ghouta. Det förnekades av Kreml på onsdagen.

- Det här är grundlösa anklagelser, vi vet inte vad de grundar sig på. Inga specifika uppgifter har presenterats, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov på en presskonferens i Kreml.

En bild tagen från regeringskontrollerat område i nordöstra Damaskus onsdagen 21.2. visar anfall mot Arbin och Harasta i östra Ghouta.
Bildtext En bild tagen från regeringskontrollerat område i nordöstra Damaskus onsdagen 21.2. visar anfall mot Arbin och Harasta i östra Ghouta.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle