Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Liljendalrevyn firar 40 år med ny regissör och gamla godingar

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 14:32.
kim malms utklädd till donald trump
Bildtext En stor trut som kommer att synas i årets revy tillhör Donald Trump, som spelas av Kim Malms.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Liljendalrevyn sätts upp för fyrtionde gången i år. Geviln heter årets revy, och ordet betyder truten eller käften på dialekt. Och det kommer att synas stora käftar på scen.

Jan-Erik Slätis var med från början. Han har som vanligt grävt fram ett dialektord som fått bli revyns namn.

- Om jag försiktigt säger åt dig att “hald geviln” vad kan du tro att du ska göra då? Det betyder håll truten, säger Jan-Erik Slätis.

För att fira 40-årsjubileet har några scener ur gamla revyer tagits med i omarbetad form.

- Vi försöker truta ut ett och annat och med finns en världsstjärna som är känd för sin trutmun nu för tillfället, säger Slätis.

övningar pågår
Bildtext Minna Valkama regisserar tonåringarna Axel Törnroos och Johan Salminen
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Som vanligt har revypappan Jan-Erik Slätis skrivit texten till revyn. Nytt för i år är att Minna Valkama är regissör.

- Jag kan inspirera, vara där som stöd och nappa tag i gängets goda idéer för det är därifrån som det fina materialet kommer. Men jag ser på det utifrån och säger att "stopp, det där gjorde du bra, fortsätt med det", eller så säger jag "gör det där tydligare, håsa inte", säger Minna Valkama.

minna valkama i liljendalgården
Bildtext Minna Valkama är regissör för "Geviln".
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Valkama är utbildad dramainstruktör men började sin teaterbana i Liljendalrevyn när hon gick i högstadiet.

- Det var nära till hands när familjemedlemmar tidigare varit med i revyn. Vi hade fått springa i kulisserna och sedan också vara med på scenen. Då märkte jag att det är roligt och någonting som jag kan och efter det for det vidare till Lurens och sedan till studier, säger Minna Valkama.

Axel Törnroos och Andreas Sjögård sitter på scenen
Bildtext Unga förmågor. Axel Törnroos är redan en veteran när det gäller Liljendalrevyn. Andreas Sjögård däremot gör sin debut på tiljorna i år.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Bland de tonåringar som är med finns Andreas Sjögård som gör sin debut i Liljendalrevyn i år. Bland annat ska han spela Zacaharias Topelius.

- Det känns bra att få stå på scenen. Jag alltid haft stort intresse för teater. Jag har sett många revyer och har alltid velat vara med, säger Sjögård som är 13 år.

Axel Törnroos har varit med i revyn flera gånger. Han tycker det är bra att det händer något i Liljendal där det annars är ganska tyst.

- Det är riktigt roligt att vara med i Liljendalrevyn. Man får spela teater och sådant. Det tycker jag om, säger Axel Törnroos, 13 år.

spexande bakom kulisserna
Bildtext Jan-Erik Slätis har skrivit årets revy, här tillsammans med Kim "Mr. Trump" Malms och Johnny Törnroos som är ordförande för Liljendal UF och ansvarar för ljud och ljus i Liljendalrevyn.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det går genast att gissa vem Kim Malms ska föreställa. Den fluffiga blonda peruken och röda slipsen avslöjar att Donald Trump syns i Liljendalrevyn igen.

- Det här är tredje året nu som jag spelar Trump så jag börjar kunna hans maner. Men han har ju tagit till några nya, så vi har tittat lite på nyheter, säger Kim Malms.

Nordkoreas Kim Jong Un kommer också att synas i revyn, och av inhemska politiker är kulturminister Sampo Terho från De blå med.

Men revygänget är förtegna om detaljerna i Geviln. Det gäller att komma på plats för den som vill veta mera.

Premiär för årets Liljendalrevy är det lördagen den 3 mars och sedan blir det föreställningar från och med 9 mars fredagar, lördagar och söndagar ända till medlet av april.

Östnyland på 20 minuter: 22.2.2018: Hald geviln! Borgåbor får delta i arkeologiska utgrävningar i sommar

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln