Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens gulddrömmar i kras – ett mål räckte för att åka ur OS-turneringen

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 17:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Korea: Finlands turnering över - Kanada bättre med uddamålet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett enda mål räckte för att sätta punkt för Lejonens gulddrömmar i OS. Maxim Noreaus slagskott sänkte Finland, som nu missar ett jätteläge att ta sig till en OS-final, i kvartsfinalen. "Vi var medelmåttiga och det räcker inte", säger Lauri Marjamäki.

Finlands jakt på ett OS-guld i herrhockey tog tvärstopp i kvartsfinalen. Kanada gjorde jobbet och vann med 1–0 – och Lejonens turnering slutade i tomma och besvikna blickar.

– Fullständigt solklart att det är underkänt, säger Yle Sportens referent Christoffer Herberts om Finlands insats direkt efter slutsignalen.

Därmed är Lejonens medaljsvit i OS bruten. Finland är det enda landet som har tagit medalj i de tre senaste olympiska turneringarna, men den här gången missar Lejonen spel om medaljerna.

– Det är en besvikelse. Det är små marginaler och man måste vara utmärkt i de här matcherna, men vi var medelmåttiga. Det räcker inte, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki till TV5.

Tidigt mål i tredje avgjorde

Lejonen har genom åren varit oförskämt bra i just OS-kvartsfinaler med seger i fyra av de fem senaste vägdelarna i turneringen. En kvartsfinal är ofta svartvit – på väg mot succé eller rakt ner i en nattsvart källare.

Kanada jublar.
Bildtext Kanada gjorde matchens enda mål i början på den tredje perioden.
Bild: Lehtikuva

Dagens OS-kvartsfinal mot Kanada blev en dramatisk och målsnål historia. Länge var det 0–0 i Sydkorea, men i den tredje perioden bröts dödläget.

Och det var Kanada som tog ledningen. 55 sekunder in i perioden dunkade Maxim Noreau in ett slagskott till 1–0 bakom Mikko Koskinen.

Vaskade om i kedjorna

Finland, som hade vissa problem att knäcka Sydkorea i gårdagens åttondelsfinal, hade några minuter senare ett finfint läge att kvittera.

Sami Lepistö fick fritt fram från några meter, men hans avslut gav ingen utdelning. Kevin Poulin, som byttes in i början på den andra perioden efter att förstemålvakten Ben Scrivens knockats, agerade lugnt och smidigt i kassen.

Minuterna rann iväg för ett trubbigt Finland. Lauri Marjamäki, som redan före matchstart hade vaskat om i kedjorna, fortsatte med sitt lotteri i jakten på en kvittering.

Lauri Marjamäki, OS 2018.
Bildtext Lauri Marjamäkis OS-debut blev ett stort misslyckande.
Bild: Lehtikuva

Marjamäki kastade om hejvilt och komponerade nya kedjor i rasande takt, men det bar ingen frukt.

– Vi har inte varit effektiva mot de större nationerna. Både i dag och mot Sverige var det jämnt, men vi klarade inte av att vända det. Spelarna följde taktiken, säger Marjamäki.

Sverige stod för praktfiasko

Finland lyckades inte skaka fram de heta lägena i slutskedet. I stället fick Marjamäki se OS-turneringen ta slut för sitt gäng i kvarten.

– Det här måste vi analysera och sedan titta framåt.

Samtidigt bommade Lejonen ett jätteläge att ta sig till Finlands andra OS-hockeyfinal på 2000-talet. Sverige stod för ett praktfiasko och förlängningsföll mot Tyskland.

Det betyder att Kanada kommer att möta just Tyskland i semifinalen. I den andra semifinalen möts Tjeckien och OAR.

Resultat, kvartsfinal:

Kanada–Finland 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)
40.55 1–0 Maxim Noreau (Eric O’Dell)

Diskussion om artikeln