Helsingforsförsamling kämpar för avvisningshotad irakier: "Han förtjänar en andra chans"
Helsingforsförsamlingen Paavalin seurakunta kämpar för att en avvisningshotad irakier ska få stanna i Finland. Det gäller en man i 30-årsåldern, som uppges löpa risk för så kallat hedersrelaterat våld.
Mannen skulle avvisas i tisdags, men avvisningen sköts upp. Mannen väntar på besked om framtiden i förvaringsenheten i Helsingfors.
Mannen har haft en utomäktenskaplig kärleksrelation och han är rädd för konsekvenserna.
- Kyrkoasyl ges bara efter noggrant övervägande. Vi anser att det i det här fallet finns saker som inte har beaktats i asylprocessen, säger kyrkoherden Kari Kanala.
Kyrkoasyl kan beviljas när en person riskerar att utsättas för fara i sitt hemland och församlingen upplever att myndigheterna inte har beaktat alla relevanta omständigheter.
Att bevilja kyrkoasyl är en stark signal om att församlingen tror på att personen talar sanning och bör få stanna i landet.
- Vi gömmer ingen. Vi agerar öppet och vill berätta att vi vill att den här personen ska får en ny behandling, en ny chans.
Mannen ljög om sin identitet
Kyrkoherden Kari Kanala berättar att den irakiska mannen länge ljög om sin identitet av rädsla för att någon skulle få reda på den förbjudna kärleksrelationen.
Därför sökte han asyl under falskt namn och berättade inte om risken för hedersrelaterat våld.
Så länge det finns tid finns det hopp
Kari Kanala konstaterar att det är fel att ljuga för myndigheterna, men han hoppas ändå att myndigheterna skulle ta hänsyn till uppgifterna om det hot som riktas mot mannen.
- Som präst anser jag att vi måste ge honom en ny chans. Vi är ett samhälle som baserar sig på tillit och jag förstår att behandlingen av hans fall har hamnat in på fel spår för att han har ljugit om sitt namn.
- När man är rädd kan man göra misstag, säger Kanala och konstaterar att mannen hade fått dåliga råd av en landsman.
Irakiern har församlingens förtroende
Att irakiern nu talar sanning är Kanala övertygad om. Mannen har arbetat frivilligt inom diakonin i ett halvt år och under den tiden har personalen lärt känna honom.
- Jag har stort förtroende för honom, säger Kanala.
Om inte kyrkan är på de svagas sida, vem ska då vara det?
Kanala är bekymrad för hur det ska gå för den irakiska mannen.
Information sprids snabbt och Kanala säger att irakierns situation är känd i hemlandet. Medierna rapporterar om fallet och parlamentsledamöter ska ha skrivit på en adress för att mannen inte ska avvisas.
Det finns alltså ingen möjlighet att irakierns relation eller eventuella hemkomst skulle gå att dölja för de människor som han känner sig hotad av, förklarar Kanala.
Kyrkan ska hjälpa de svaga
Kyrkoherden Kari Kanala tycker att det är viktigt att kyrkan hjälper personer i nöd, oberoende av vilken religion de hjälpbehövande har.
- Om inte kyrkan är på de svagas sida, vem ska då vara det? Jag tycker att det är mycket viktigt, säger Kanala.
Kanala hoppas att kyrkans engagemang ger mannen en andra chans till skydd i Finland. För ifall mannen skickas tillbaka till Irak kan också det här öka de risker mannen utsätts för.
- Att han fått kyrkoasyl kan betyda att han utsätts för fara där om han återvänder. Det är inte säkert att man ser positivt på att en muslim har haft så mycket att göra med kristna, säger Kanala.
Kanala vet inte hur länge irakiern hålls inlåst i förvarsenheten och vad som händer sedan. Så länge irakiern ännu befinner sig i Finland finns det en chans att han klarar sig, säger Kanala.
- Så länge det finns tid finns det hopp.