Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki visade ingen självkritik efter OS-floppen: ”Vi är på rätt väg”

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 17:56.
Lauri Marjamäki under Finlands OS-match mot Kanada.
Bildtext Lauri Marjamäki var nöjd med sina kedjeförändringar trots att Finland misslyckades med att göra mål mot Kanada.
Bild: Lehtikuva

För första gången sedan 2002 blev Herrlejonen utan medalj i OS-hockeyn. Och för tredje gången på lika många storturneringar misslyckades Lauri Marjamäki. Men tro inte att den finländska chefstränaren visade upp något som ens påminde om självkritik.

Efter en lång väntan i omklädningsrummet vandrade Lauri Marjamäki med böjt huvud ut till den otåliga finländska journalisthopen och förklarade att Finland svarat för en stark insats i 0–1-förlusten mot Kanada.

– Hela dagen kändes det som att vi skulle göra en bra match och det gjorde vi, inledde Marjamäki.

– Vi lyckades så gott som perfekt med vår spelplan. Vi spelade på väldigt hög nivå. Vi hade förtjänat mer.

"Väldigt lyckade förändringar"

Inför OS-kvartsfinalen vaskade Marjamäki om rejält i de finländska anfallskedjorna. Slutresultatet blev noll mål och totalt 21 skott på mål. Men tränaren var nöjd också med den biten.

– Förändringarna var väldigt lyckade. Kedjorna lyckades bra direkt. Vi ville ha mer energi och vi ville ta bort Kanadas styrkor och det lyckades vi med, sade Marjamäki efter att Finlands kvitteringsjakt i den tredje perioden bjudit på sex skott på mål.

– Tisdagens match kändes ingenstans. Vi rörde oss bra och skapade ett bra tryck sista åtta. Vi var fräscha.

Marjamäki kunde också peka på detaljen som gjorde att Lejonens OS-äventyr fått ett abrupt slut.

– Tekningarna. Det var en förlorad tekning som låg bakom baklängesmålet och när vi jagade kvittering med sex mot fem förlorade vi tre raka tekningar. Där är nordamerikanerna fortfarande steget före oss.

"Lyckats få in nya element"

World Cup betydde idel förluster och i VM blev det ingen medalj efter att Lejonen bland annat förlorat mot Frankrike. I OS bröts sedan Finlands fina medaljsvit med besked.

Lauri Marjamäkis förbundskaptenstid har varit fylld av motgångar, men han är själv övertygad om att det vänder i VM i Danmark i vår.

– Jag har en bra känsla. Vi är på rätt väg när det gäller spelet och atmosfären i laget är bra. Vi har velat få in nya element i spelet och lyckats med det. Ännu var det inte dags att få utdelning, men hoppas att den kommer i Herning.

– Vi har fått bra kryddor i vårt spel. Vi har höjt effektiviten och fått till ett bra spel med fem mot fem, nya backar har helt ändrat vårt sätt att spela. Och powerplayspelet är bra.

Inga ord man förväntar sig från en tränare som just misslyckats med att föra Finland till medaljmatcherna i OS. Men så var Lauri Marjamäki noga med att påpeka att det här heller inte var något misslyckande för honom personligen.

– Det var en besvikelse för hela laget. Det handlar om att vinna rätt matcher. Vi spelade bra men höjde oss inte till en utmärkt nivå. I framtiden får de här spelarna och tränarna liknande chanser och då hoppas jag att vi också har turen med oss.

Diskussion om artikeln