Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så här överlever du när det är svinkallt ute - Vildmarksföretagare ger dig tio bra tips

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 14:15.
Kvinna som står ute i snöfall och fryser.
Bild: © Benoit Daoust / Alamy Stock Photo

Lägg bort mobiltelefonen, använd mössa och ha bra skor. Tänk inte heller för mycket på det senaste modet när det är riktigt kallt. Så lyder några av vildmarksföretagaren Benjamin Donners tips för hur du ska tackla det svinkalla vädret.

Även södra Finland får just nu känna på temperaturer som kryper ända ner mot 25 minusgrader.

Benjamin Donner, som också utbildar vildmarksguider och är turistchef i Kimitoöns kommun, beskriver de vanligaste felen folk gör på vintern gällande klädval.

- Om man tar en vanlig dag på stan är det framför allt skorna jag reagerar på. Och att man har kläder som släpper ut värmen och släpper in den kalla luften, det vill säga kläderna ligger inte tätt mot kroppen. Det är något som man ofta ser.

Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna.
Bildtext Vildmarksföretagaren Benjamin Donner under en långfärdsskridskotur.
Bild: Benjamin Donner

Här är Benjamin Donners tio tips för hur du bäst handskas med det rådande vintervädret.

1. Ha vindtäta kläder

Se till att ha vindtäta kläder som skallager, för om man ska vara ute mycket måste man hindra kylan från att ta sig in. Det är frågan om att få mycket luft som isolerar under skallagret man har på sig. Se också till att hålla luften där, att kläderna är tillräckligt täta runt armar och midja. Mer tjocka och luftbindande kläder i stället för tekniskt och syntetiskt material. Det brukar fungera mycket bättre.

2. En bra mössa ger dig varma fötter

Det första tipset för att få varma fötter är att sätta på sig en mössa. Från huvudet försvinner en massa värme och vill vi få resten av kroppen varm måste man ha ordentligt på sig på huvudet.

3. Ha ordentliga sulor, inlägg och utrymme i skorna

Gällande skor har vi till vardags väldigt dåliga skor. Det viktigaste är att få skorna att isolera nedåt. Man ska ha mycket avstånd mellan sig själv och marken, alltså ha ordentliga yllesulor och gärna också inlägg. Man ska också ha tillräckligt mycket utrymme i skorna så att man kommer åt att vicka på tårna.

4. Rör på dig!

Det gäller att röra på sig, gärna hoppa lite och lyssna på den där inre musiken man har i huvudet och vicka på tårna i takt med den. En vanlig missuppfattning man ser är att människor försöker stå så stilla som möjligt för att luften inte ska börja cirkulera i kläderna. Det är väldigt viktigt att få upp blodcirkulationen och känner man sig kall ska man verkligen försöka röra på sig i stället för att vara lat.

Älypuhelin kädessä, jossa villalapanen.
Bild: YLE/Terhi Vuorinen

5. Lägg bort mobiltelefonen

Bästa sättet att få kalla fingrar är att ta fram sin telefon och stå och knäppa på den.

6. Var inte lat!

Många upplever det som ett problem på morgonen. Man står på busshållplatsen och väntar och man är lite lat och vill kanske inte dra på sig andra kläder än sina jobbkläder, då det bara handlar om en kort stund när man väntar på sin buss.

Jag drar gärna på mig lite förstärkningsplagg och ser till att jag har det skönt ute. Det är inte så svårt att göra det, man kan till exempel ha ett extra par byxor som man sätter ovanpå sina arbetskläder. Se också till att ha en tjock jacka och mössa.

7. "Inte så modemedveten, viktigare att inte frysa"

Jag tror att de flesta förstår hur man ska klä sig om man låter förnuftet styra, i stället för att vara lat eller för att man, speciellt i städerna, ska se ut på ett visst sätt. Jag är inte så modemedveten, det viktiga är att man har det skönt och bekvämt och att man inte fryser. Man behöver inte det allra nyaste i klädesväg, ofta är det gammalt och gediget som fungerar bra.

Men vad idrottsstjärnor och kändisar använder påverkar väldigt mycket. Klädindustrin är väldigt duktig på att marknadsföra sina produkter. Det är lite synd att vi är så enkelspåriga att vi faller för sådant. Vi är väldigt bra på att ta efter och att göra som alla andra.

8. Skydda ansiktet och observera varandra

Ha något som skyddar ditt ansikte. Det är väldigt viktigt.
Se också efter så att inte din kompis har vita nästippar eller vita kinder. Observera och var också observant på hur dina egna fingrar och tår mår.

termometer
Bild: YLE/Pertti Aherva

9. Gäller att binda in luft i sina klädeslager

Alla nya tekniska plagg är överskattade. Jag brukar jämföra lite med att köpa målarfärg. Varje år kommer det nya och revolutionerande målarfärger som blir bättre och bättre och ändå vet vi att hus har hållit sig lika bra i hundratals år. Oberoende av vilka syntetiska målarfärger man har.

Klädindustrin påminner om det här, men det är ju inte så väldigt tekniskt det här med att klä på sig ordentligt. Det handlar om att binda in luft i sina klädeslager. Se till att du har mycket luft där och att den hålls där. Det är den som isolerar bäst.

10. Använd inte bomull - kör med ull i stället

Bomull väldigt nära kroppen är väldigt dåligt, eftersom bomull blir vått och vätska transporterar bort värme från kroppen 25 gånger snabbare än luft. Däremot är ull väldigt bra.

Vad idrottsstjärnor och kändisar använder påverkar väldigt mycket. Det är lite synd att vi är så enkelspåriga att vi faller för sådant.

Om du mot förmodan inte redan har förstått det så njuter Benjamin Donner när det är "riktig" vinter.

- Det är extremt fint när det är så här smällkallt ute och det är någonting som man absolut vill uppleva. Det är annorlunda från alla andra säsonger. Naturen är helt annorlunda med annorlunda ljud och ljus. Så jag uppmanar alla att klä på sig ordentligt och bege sig ut för att se hur fantastiskt det är att vara ute när det är riktigt kallt.

Vad är då de tre viktigaste sakerna att ha med sig när man väl beger sig ut?

- Det är kläder, kläder och kläder. Se till att du har bra kläder på dig, så mycket annat behövs inte.

Diskussion om artikeln