Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finska miljöexperter tog prover vid ryska miljöbomben Krasnyj Bor

Från 2018
Fortums miljöexpert tar prov.
Bild: Anders Mård

På onsdagen kunde finländska experter ta de första proven från den ryska problemavfallsanläggningen Krasnyj Bor strax utanför S:t Petersburg. När analysen är klar hoppas de ryska myndigheterna att Finland föreslår nödvändiga åtgärder för att neutralisera det giftiga avfallet.

Miljöexperter från Finland har de senaste dagarna haft en unik chans att studera anläggningen Krasnyj Bor strax utanför S:t Petersburg.

Anläggningen har i många år funnit med på Östersjökommissionen Helcoms svarta lista. Här ligger nämligen två miljoner ton giftigt avfall i 70 olika bassänger.

Provflaskor i snö.
Bild: Anders Mård

Säkerheten vid anläggningen har länge kritiserats och risken för en allvarlig miljöolycka har varit överhängande.

I onsdags kunde de finska experterna äntligen inleda sitt arbete med att ta prover från anläggningen.

Den ryska industrin dumpade sitt problemavfall i bassängerna i 40 år. Sammanlagt ska nu 1 300 liter föras till Fortums anläggning för problemavfall i Riihimäki.

Beslut efter analys

– Vi ska analysera proven för att komma fram till vad bassängerna exakt innehåller, säger Arto Räty som är kommunikationschef på Fortum. Men det är inte aktuellt att föra stora mängder avfall till Finland för att behandlas hos oss.

– Det finns heller inga beslut på hur avfallet ska oskadliggöras, fortsätter Räty. Det beslutet fattas av de ryska myndigheterna senare med hjälp av vår expertis.

Arto Räty.
Bildtext Arto Räty.
Bild: Anders Mård / Yle

Fortums ledning tillsammans med representanter för det ryska och finska miljöministeriet inspekterade under onsdagen arbetet ute på Krasnyj Bor.

Provanalysen blev också möjlig efter ett avtal mellan de båda ministerierna.

Rysslands miljömyndigheter har i många år på egen hand försökt reda ut problemen ute vid anläggningen utan att komma fram till en fungerande lösning.

Den här första analysen sponsras av det nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco. Analysen förväntas räcka två månader.

Den första uppgiften blir troligtvis att försöka ånga bort vattenmängderna. Omkring 80 procent av giftavfallet består av vatten.

Pengarna saknas

Själva arbetet med att neutralisera miljöbomben Krasnyj Bor har ännu ingen finansiering.

Ryska tjänstemän uppgav i onsdags att man hoppas på delfinansiering från europeiska länder.

Man betonade också att det finns 40 liknande anläggningar i Ryssland som alla behöver effektiva miljölösningar och att här finns stora möjligheter för finländsk miljöteknologi.

Finländska tjänstemän har tidigare betonat att finansieringen måste komma från federala strukturer i Moskva.

Det här rysk-finska miljösamarbetet har också fått andra problem.

Igår var det tänkt att både Rysslands och Finlands miljöministrar skulle ha deltagit i arbetet med att ta prover från bassängerna. Men ministrarna inhiberade sitt gemensamma uppträdande i sista stund.

Den officiella förklaringen var att ministrarnas tidtabeller inte tillät ett besök till Krasnyj Bor.

Diskussion om artikeln