Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kylan kan vara farlig för astmatiker – expertens råd: "Lyssna på kroppen då du tränar ute i kylan"

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 09:03.
Två personer som ser glada ut, ute på en löprunda i snöigt landskap.
Bild: All Over Press

Den kraftiga kylan under sportlovsveckan kan vara riktigt farlig för vissa personer. Också kvaliteten på utomhusluften försämras. För den som vistas och motionerar utomhus är det därför viktigt att skydda sig mot kylan. Yle Huvudstadsregionen tipsar om olika sätt att skydda sig.

Under sportlovsveckan, som just nu pågår i södra Finland, har kylan fått många att tänka sig för en extra gång och dra på sig både långkalsonger, mössa och vantar innan de vågat sig ut genom dörren för att röra på sig i det kalla men vackra vintervädret.

Vilket nog är en god idé, eftersom köld, enligt experter, kan vara farligt för människan.

Anne Vuorenmaa, expert vid Allergi-, hud- och astmaförbundet, säger att olika personer påverkas olika mycket av kyla.

Det är många faktorer som inverkar på hur bra en person tål kyla – bland annat kön, fysisk kondition, kroppsbyggnad och mängden underhudsfett påverkar hur tåliga mot köld vi är.

Apropå kön, tål till exempel en karl med mycket skägg kyla bättre än en kvinna?

– Tja, det vill jag inte inte riktigt påstå, säger Vuorenmaa med ett litet skratt. Med skillnader mellan könen menas oftast skillnader i kroppsbyggnaden, det vill säga hur mycket fett personen har på kroppen.

Hon säger att kvinnor i allmänhet tål kyla sämre än män. Också barn som har en låg fetthalt i kroppen tål kyla ganska dåligt.

Farligt för astmatiker att vara ute

För personer som lider av någon typ av luftvägssjukdom, som till exempel astmatiker eller personer med en kroniskt obstruktiv lungsjukdom (förkortat KOL), kan det bli rent livsfarligt att vistas ute.

Vuorenmaa menar att den kalla luften får bronkerna, det vill säga de stora luftrören som leder till lungorna, att krympa ihop.

termometer
Bildtext Då det är riktigt kallt kan det vara farligt för känsliga personer att andas in kall luft.
Bild: YLE/Pertti Aherva

För astmatiker, där redan sjukdomen i sig bidrar till att luftrören är trängre, kan kylan utlösa astmaanfall som i värsta fall kräver läkarvård.

– Över hälften av alla astmatiker uppvisar symptom då det är kallt ute, säger hon.

Vid vilken temperatur är det för kallt för till exempel astmatiker att vistas ute?

Enligt Vuorenmaa kan det vara farligt för astmatiker eller personer med andra luftvägssjukdomar att vistas utomhus redan vid några minusgrader.

– Men sådana här veckor som nu, då det är betydligt kallare, är det lönt för personer med en luftvägssjukdom att noga tänka över hur de motionerar och skyddar sig mot kyla, säger hon.

Friska personer kan alldeles bra träna utomhus

Under sportlovsveckan är det, som namnet säger, många, både friska och sjuka personer som ägnar sig åt just sport.

Och det också utomhus – inte bara genom att bänkidrotta framför tv:n i hopp om finska framgångar i OS i Pyeongchang.

Det lönar sig att lyssna på sin egen kropp. Om det börjar sticka i kroppen eller din andning blir pipig eller rosslig, så är det ett tecken på att du nu ska ta det lugnare

― Anne Vuorenmaa, expert vid Allergi-, hud- och astmaförbundet

Vuorenmaa känner inte till någon forskning som visar hur länge det är hälsosamt att träna i kyla och framför allt att träna med hög puls.

Hon säger att avsaknaden främst beror på att kyla är så individuellt och uppfattas på olika sätt.

– Men det lönar sig att lyssna på sin egen kropp. Om det börjar sticka i kroppen eller din andning blir pipig eller rosslig, så är det ett tecken på att du nu ska ta det lugnare, säger hon.

Det är också individuellt hur länge en person kan vistas utomhus i kylan.

Besvikelse över resultatet
Bildtext Skydda dig mot kall inandningsluft genom att andas genom en halsduk. Det värmer upp luften en aning.
Bild: YLE/AP Graphics Bank

Hur skydda sig mot kyla?

Kyla är med andra ord såväl obehaglig som i vissa fall till och med farlig. Hur är det då bäst att skydda sig mot kölden?

Vuorenmaa delar med sig av tre tips på skydd mot extrem kyla:

1. Skydda luftvägarna från kyla

På en del apotek kan du köpa apparater som hjälper till att värma upp inandningsluften till rumstemperatur.

Apparaten försvårar andningen till en viss del, berättar Vuorenmaa – något som i synnerhet astmatiker bör ha i åtanke.

För den som inte har en dylik apparat räcker också med en halsduk eller handske för att värma upp inandningsluften något.

2. Om du idrottar ska du andas genom näsan!

Personer som idrottar så att de blir andfådda börjar ofta andas genom munnen.

Men enligt Vuorenmaa är det vid kyla bättre att stänga munnen och andas genom näsan i stället, eftersom näsan, svalget och munnen värmer upp inandningsluften en aning innan den når de stora luftrören.

3. Kom ihåg att värma upp!

Vuorenmaa poängterar att det är viktigt att inte glömma uppvärmningen före själva idrottsprestationen – i synnerhet då det är smällkallt.

Utomhusluften påverkas negativt

Köldknäppen påverkar också luftkvaliteten i Helsingfors negativt.

Anu Kousa, luftskyddsexpert vid Helsingforsregionens miljötjänster, säger att luften nära marken kyls kraftigt ned under natten och inte blandas med och späder ut den förorenade luften lite högre upp.

– Luftkvaliteten på morgonen är sämre än vanligt trots att det är mindre trafik än normalt på grund av sportlovet. Och det är på grund av kylan, säger Kousa.

Först på dagen då solen värmer tillräckligt och spräcker hål i stratifikationen, beblandar sig den renare kyliga luften med den förorenade luften lite högre upp.

– Kyliga morgnar då det är helt vindstilla är besvärliga med tanke på luftkvaliteten.

Kousa säger att många vägar och gator för tillfället är bara, vilket skapar väg- och gatudamm i luften, vilket försämrar luftkvaliteten ytterligare.

Två par yllesockor, och en brasa i bakgrunden.
Bildtext En mysig hemmakväll med yllesockor oframför brasan? Ja, tack, men kom då ihåg att inte elda skräp!
Bild: Mostphotos

Undvik att elda skräp hemma

Enligt Kousa börjar det blåsa mot slutet av veckan, vilket medför att den förorenade luften breder ut sig på ett större område och situationen förbättras något.

– Det är bäst när det regnar och blåser. Regnet håller gatudammet på marken och blåsten sprider ut den av avgaser förorenade luften, säger hon.

För känsliga personer, till exempel barn eller personer med en luftvägssjukdom, är det jobbigt då luften är mera än normalt förorenad.

Kousa säger ändå att det är relativt enkelt att undvika att utsätta sig för förorenad luft – genom att bland annat åka kollektivt och ta en annan promenadväg till jobbet.

– Om det bara är möjligt för den som promenerar i stadskärnan, är det värt att gå ett kvarter längre bort från de livligast trafikerade gatorna.

Dessutom rekommenderar hon inte att elda skräp i kaminen eller bastuugnen där hemma.

– Se till att träklabbarna du eldar är torra och sätt absolut inte skräp i kaminen! Röken förorenar luften i området, men också inne i ditt eget hus, säger hon.