Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vad händer med de medeltida ruinerna under Katedralskolans gympasal? – Vi frågade fyra Åbokännare

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 08:43.
Ruiner i gymnastiksalen i Katedralskolan.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

I samband med en renovering av gympasalen upptäcktes medeltida ruiner under Katedralskolan. Nu tyder allting på att Museiverket inte tillåter att de avlägsnas.

Ruinerna upptäcktes då skolbyggnaden skulle pålas. Nu är frågan om en pålning överhuvudtaget kan genomföras. Arkitekten Benito Casagrande har föreslagit att ruinerna borde bli ett museum och ingå i det historiska museet som kommer att finnas i Åbo.

Vi frågade några andra experter inom andra områden. Vi kollade med stadsstyrelseordförande Lauri Kattelus (Saml.), kulturnämndens ordförande Janina Andersson (De gröna), turismchefen Anne-Marget Hellén och Museiverkets direktör Juhani Kostet.

Ska ruinerna visas för allmänheten?

Lauri Kattelus är ivrig över ruinerna. Han vill höra vad museiexperter och andra kunniga anser, men tycker att ruinernas ska vara tillgängliga för en större publik. Janina Andersson håller med. Hon hade sina gympatimmar i salen och har nu en son som går i skolan.

– Visst skulle det var fint om ruinerna kunde bevaras på något sätt. Benito Casagrande föreslog ju att gymnastiksalen kunde vara kvar och museet där under. Det gäller att vara öppen för olika alternativ.

Anne-Marget Hellén kan inte heller på stående fot säga vad som borde göras med ruinerna. Hon hoppas ändå att saken inte brådskar och att ruinerna kan undersökas grundligt. Hon kastar fram möjligheten att gympasalen flyttas annanstans.

Juhani Kostet har lång erfarenhet av museerna i Åbo efter att ha jobbat 27 år inom verksamheten i staden. Han säger att liknande lämningar undersöktes på samma område under 1950-talet. Det senaste fyndet bildar en betydande helhet, även om det inte är helt exceptionellt för Åbo.

Ruiner i gymnastiksalen i Katedralskolan.
Bild: Yle

– Ruinerna är definitivt fasta fornlämningar som bör bevaras. Om de ska avlägsnas krävs tillstånd av Museiverket, men med den kunskap vi har om dem nu kommer vi inte tillåta en rivning.

Han påminner om att dagens teknik inom grundläggning erbjuder flera alternativ än bara pålning. Och om ruinerna ska visas för allmänheten finns även där flera alternativ.

– Jag har sett rätt stora glasgolv på andra håll. Det är inte mitt område, men ett sådant golv kunde vara en bra lösning som går att bygga. Det gäller förstås att beakta att ruinerna kräver speciella förhållanden med tanke på luftfuktighet och temperatur för att de ska bevaras.

Blir en del av historiska museet?

Styrelseordförande Lauri Kattelus säger att det redan ordnats en idétävling om historiska museet. Han hoppas att alla alternativ angående placeringen beaktas. Nu gäller det att avgöra om ruinerna under Katedralskolan kan på något sätt anslutas till museet.

Janina Andersson säger att det säkert finns lika många planer och förhoppningar angående museet som det finns människor. Hon säger att om ruinerna under skolan är speciellt fina och välbevarade, så bör de beaktas då museet börjar planeras.

Anne-Marget Hellén säger att området kring Katedralskolan och Gamla stortorget kunde vara lämpligt för det kommande museet. Hon föreslår också möjligheten att dela upp museet på flera ställen.

Juhani Kostet har andra mål för museet och säger att det kan vara en begränsning om det placeras i samband med ruinerna.

Ruiner i gymnastiksalen i Katedralskolan.
Bild: Yle

Mycket historia i Åbo, men tas all nytta ut?

Av alla landets städer har Åbo den starkaste historian och det har man dragit nytta av, säger Kattelus. Han anser att historian syns bäst i just Åbo, både på museerna och i gatubilden. Janina Andersson håller med om att man i Åbo kunnat dra nytta av stadens historia.

– Nu känns Åbo som en stad som värdesätter sin historia, men tyvärr var det en längre tid att så inte var fallet.

På turismbyrån hoppas man att kvarteren kring Gamla stortorget och Katedralskolan kunde bli Åbos gamla stan och som skulle locka både Åbobor och besökare. Hellén hoppas att hela områdets historia börjar utnyttjas även om man redan tidigare kunnat dra nytta av att Åbo är en gammal stad.

– Oavsett kunde användningen av Katedralskolan tänkas om. Det är ju en verkligt vacker byggnad som står på ett fint ställe. Jag har redan i flera års tid drömt om att på något sätt få med skolan som ett turistmål.

Från tiden i Åbo minns Juhani Kostet att han alltid ansåg att stadens historia lyftes fram, men man var inte så bra på att utnyttja den.

– Planerna på ett historiskt museum bevisar att det finns önskemål om ett större utbud. Nu behövs marknadsföring för att ta ut allt det bästa.

Artikeln baserar sig på Mitä pitäisi tehdä jumppasalin alta löytyneille 1300-luvun raunioille? Neljä Turun tuntijaa vastaa skriven av Paula Koskinen.

På andra språk

Diskussion om artikeln