Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovanligt misstag av storfavoriten Hirscher – Myhrer gjorde om Stenmarks bedrift

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 11:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Korea: André Myhrer vann OS-guld i slalom efter dramatik - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blev inget OS-guld i slalom för storfavoriten Marcel Hirscher. Österrikaren som brukar vara säkerheten själv missade i det första åket och istället blev det svenskt guld genom André Myhrer.

Marcel Hirscher har redan vunnit två OS-guld i Pyeongchang och var den klart största favoriten i favoritdisciplinen slalom. Han har vunnit sex slalomtävlingar i världscupen den här säsongen men i OS gick det inte vägen.

Hirscher gjorde något så ovanligt som att köra ur i det första åket. Det har inte hänt på över två år.

Österrikaren kom aldrig riktigt in i sitt åk. Han låg efter vid den första mellantiden och efter 22 sekunders åkning var det hela över.

– Det såg inte bra ut från start och problemen började redan efter tre till fyra portar, säger Yle Sportens referent Kristian Karlsson.

Guld för Myhrer

OS-guldet gick istället till svensken André Myhrer. Han låg på andra plats efter det första åket men då ledande Henrik Kristoffersen körde ur i andra kunde svensken fira sitt första mästerskapsguld.

För Myhrer var det här andra OS-medaljen i karriären. För åtta år sedan tog han brons i slalom. 35-åringen är nu andre svensk i OS-historien att ta ett guld i slalom. 1980 vann Ingemar Stenmark i Lake Placid.

Ramon Zenhäusern som låg på nionde plats efter första åket knep silvret och bronset gick till Michael Matt.

Texten uppdaterad efter det andra åket.

Resultat:

1. André Myhrer SWE 1.38,99
2. Ramon Zenhäusern SUI +0,34
3. Michael Matt AUT +0,67
4. Clement Noël FRA +0,71
5. Alexis Pinturault FRA +0,73
6. Victor Muffat-Jeandet FRA +0,76
7. Kristoffer Jakobsen SWE +0,95
8. Daniel Yule SUI +1,13

Diskussion om artikeln