Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hangös stadsdirektör Denis Strandell: Ryssarna måste skratta i sitt skägg när vi öppnar portarna på det här sättet!

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 06:02.
Hangös stadsdirektör Denis Strandell
Bildtext Hangös stadsdirektör Denis Strandell.
Bild: Yle/Maria Wasström

Han skulle gärna låta bli att bevilja bygglov på en ryskägd tomt invid Syndalens skjutområde, men lagen ger honom ingen möjlighet till det.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell tycker inte om det som skrivits i tidningarna - att staden skulle ha trotsat Försvarsmaktens uttryckliga önskan att inte bevilja bygglov.

Tvisten gäller den så kallade Vita villan-tomten, som ägs av den ryska affärsmannen Boris Rotenberg, och det är uppenbart att det är där skon klämmer, trots att Försvarsmakten i sina besvär har pratat om buller från skjutområdet.

Behöver en lag att luta sig på

Och det är en hosta som Denis Strandell förstår.

Han är själv löjtnant i reserven, och säger att han inget hellre skulle göra än gå Försvarsmakten till mötes, men att lagen inte ger honom några verktyg.

- Då ett område har stads- eller generalplan måste det finnas en särskilt vägande orsak att inte bevilja bygglov. Vi har liksom ingen giltig orsak att säga nej, hävdar Strandell.

Jag ser det som ytterst problematiskt att ryssar etablerar sig i närheten av Försvarsmakten, och jag anser att det inte är någon slump.

― Denis Strandell

Och han tillägger att den nuvarande situationen är ohållbar och att det är staten som måste ta sitt ansvar. Att lagar måste stiftas, och helst rätt snart.

- Jag ser det som ytterst problematiskt att ryssar etablerar sig i närheten av Försvarsmakten, och jag anser att det inte är någon slump. Vi behöver lagar som inte tillåter utlänningar att köpa mark var som helst, säger Strandell och menar att skyddszoner runt militärstrategiska områden skulle vara ett minimikrav.

Aldrig någon som kommer och går

Nu är Vita villan i Hangö ingalunda det enda exemplet där mark nära militära områden fallit i främmande händer. Denis Strandell nämner själv Kimito, där mark köpts upp intill försvarets minförråd.

- Då anar man ju nog ugglor i mossen. Skulle det på riktigt röra sig om ryska familjer som skaffat sig en sommarstuga skulle man ju se någon form av trafik där. Liv och rörelse. Men det är aldrig någon som kommer och går, säger han.

De ids inte ens låtsas som om det var någon där.

― Denis Strandell

- Om man köpt upp holmar för stora pengar, så tycker man ju att man vill ha någon användning av dem, men de står tomma. Ryssarna ids inte ens låtsas som om det var någon där, säger Strandell, och tillägger att samma sak gäller Vita villan, där ägarna vill bygga till för att få större inkvarteringskapacitet, men ingen är någonsin där och utnyttjar det hus som finns.

Strandell betonar ännu att det bär emot honom personligen att komma med en föredragning som går stick i stäv med försvarsmaktens önskemål.

- Ryssarna måste skratta i sitt skägg när vi öppnar portarna för dem på det här sättet."


Mer om det här i Obs debatt kl 19 på Yle Fem och Yle Arenan.

Ska ryssar fritt få köpa mark i Finland? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln