Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Musik kan hjälpa personer med hjärnsjukdomar – Åboforskare tar reda på hur

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 13:39.
Kvinna i solglasögon har hörlurar på sig och lyssnar på musik.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Många av oss njuter av att lyssna på vår favoritmusik. Men på vilket sätt kunde man rehabilitera hjärninfarktpatienter med hjälp av musik? Det ska forskare vid Åbo universitet ta reda på.

Redan i över tjugo år har man forskat i hur musiken inverkar på motoriska störningar. Under de senaste åren har man hittat bevis på positiva ändringar i hjärnan då en person lyssnar på sin favoritmusik

Forskarna undersöker vilka möjligheter det finns att använda musik då patienterna rehabiliteras och om musik kunde användas i en större utsträckning i framtiden.

Den här rehabiliteringen kan användas på patienter som exempelvis har insjuknat i en hjärninfarkt, Parkinsons sjukdom eller olika minnessjukdomar.

Under forskningens gång får patienterna lyssna på musik och också spela eller sjunga själva. Det här genomförs bland annat med hjälp av virtuella glasögon. Patienterna kan alltså lyssna på konserter på sjukhuset på distans.

Enligt forskarna är musikrehabiliteringen kostnadseffektiv och kräver inte stora resurser eller stora mängder professionell personal. Dessutom ger musiken patienterna välbehag och ökar motivationen för rehabiliteringen.

På torsdag ger konsertpianisterna Maria Männikkö och Pauli Kari en virtuell streamad pianokonsert för patienter på ÅUCS neurologiska avdelning.

Forskningen finansieras av Finlands Akademi och inleddes i fjol. Den pågår till 2019 och görs i samarbete med Helsingfors universitet.

Diskussion om artikeln