Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministrar har Suvi Lindén under lupp: Lintilä vill ha en förklaring på Ugandaresan

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 13:26.
Fotomontage av Suvi Lindén och Mika Lintilä.

Ex-ministern Suvi Lindén (Saml) är i strålkastarljuset efter resan till Uganda. Näringsminister Mika Lintilä (C) kräver att hon ger sin syn på den tragiska resan.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen (Saml) har för sin del ifrågasatt att Lindén använder sig av sin tidigare ministerstitel i privata affärssammanhang.

Lintilä vill höra Lindéns version

Lintilä sade i en intervju för Lännen Media att den statsägda Patriakoncernens åtgärder kring Uganda-härvan räcker för tillfället.

Han hoppades ändå att Lindén nu berättar öppet om allt som skedde i Uganda. Så har inte skett, trots att journalister försökt nå Lindén upprepade gånger.

Lindén reste till Uganda tillsammans med affärsmannen, som hade fått tillstånd av Patria att marknadsföra bolagets produkter i Uganda och Mocambique.

Han förgiftades sannolikt av en blandning av kokain och insektgift, och hittades död på sitt hotellrum Pearl of Africa i Kampala.

Lindén bodde på samma hotell.

Ex-minister och specialsändebud

Lindén kallade sig under resan ex-minister och specialsändebud för FN:s bredbandskommission.

Affärsmannen och Lindén ska ha känt varandra länge.

Då det kom fram att titeln specialsändebud inte hade gällt sedan 2015, förklarade Lindén på Facebook att hon hade ett muntligt tillstånd av kommissionens ledare att använda den.

Virolainen kräver hög moral av statsråd - också av före detta

Anne-Mari Virolainen (kok.)  ulkomaankauppa- ja kehitysministeri.
Bildtext Anne-Mari Virolainen
Bild: Mårten Lampén / Yle

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen ombads kommentera nyheterna kring ex-ministern Suvi Lindéns Ugandaresa i Yles morgonprogram.

Virolainen konstaterade att som minister - och före detta minister - måste man tänka på sitt eget beteende - handlar jag nu etiskt och moraliskt rätt?

Hon förundrade sig också över att Lindén, som åtnjuter anpassningspension efter sin tid i riksdagen, sysslar med affärer.

Hon äger ett konsultbolag för digital utveckling, Pearlcon.

Efter besöket i Uganda reste Suvi Lindén till Kairo för att delta i en konferens om kvinnligt företagande. Hon väntades återvända till Finland i går kväll.

Diskussion om artikeln