Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hur ska vi använda mobilen på ett artigt sätt? Vett- och etikettexpert ger 6 tips

Från 2018
En smarttelefon.
Bildtext Arkivbild.
Bild: imago stock&people/ All Over Press

Har du suttit i ett möte där deltagarna ägnar mer tid åt sin mobil? Har du tröttnat under en föreläsning? Etikettexperten Mats Danielsson önskar att man inte skulle behöva uppmana vuxna att lägga undan telefonen.

1. Skippa telefonen när någon ger dig service

Några exempel på tillfällen då man inte ska ska tala i eller titta på sin telefon är när någon person ska ge en service på något sätt. Ett exempel är vid en butikskassa.

- Där sitter en människa i kassan som ska hjälpa dig och ge dig service. Då ska telefonen ner i fickan och du ska visa den personen respekt, säger Mats Danielsson, etikettexpert och föreläsare.

2. Tala inte högt i buss eller tåg

Tillfällen och platser där man inte heller ska tala i telefon är bland annat på restauranger eller i allmänna kommunikationsmedel.

- Man lyssnar ju på en envägskommunikation och det är det som blir störande, säger Danielsson.

3. Prioritera människan

Inte heller när man talar med en annan fysisk person ska man bry sig om sin telefon.

- Då talar man ju indirekt om för den andra människan att den som är i luren är mer intressant. Prioritera alltid människan, säger Danielsson.

Mats danielsson har en grå kavaj och en så kallad myggmikrofon vid munnen.
Bildtext Mats Danielsson föreläser om vett och etikett.
Bild: Fem punkter AB

4. Gyllene regeln

Den klassiska regeln om att behandla andra som man själv vill bli behandlad är något man kan ta till om man är osäker på om det är okej att ta en titt på sin telefon, menar Danielsson.

- Hur upplever du det om du har stått och lagat mat i timmar och någon ägnar sig åt sin telefon under middagen? Man får använda lite sunt fönuft.

5. Var öppen med varför du använder telefonen

Vid somliga tillfällen är det förstås oundvikligt att använda telefonen. Säg att du har en barnvakt där hemma och behöver se om något har hänt – då är det okej så länge man låter den andra personen förstå syftet.

6. Svara inom 24 timmar

Etikettregler gäller inte enbart när man ska eller inte ska använda sin telefon. Ibland kan det vara svårt att veta hur det är okej att bete sig när man kommunicerar med någon i skrivna meddelanden.

Hur länge är det till exempel godtagbart att vänta med att svara på ett meddelande, om man har låtit avsändaren veta om att man har läst meddelandet? Där har acceptansen förändrats, menar Danielsson.

Förut var största delen av meddelandena riktade enbart till mottagaren, men dagens gruppdiskussioner har förändrat det.

- Vi börjar bli lite blinda för alla meddelanden. För några år sedan hade jag sagt att man ska svara inom 24 timmar. I dag skulle jag säga inom 24 timmar om det berör dig.

Är inte det lite väl länge?

- Så kan det vara. Men då lyfter man på luren och ringer om man behöver ett snabbare svar, i stället för att sitta och klaga.

Danielsson påminner om att mottagaren kan vara hur upptagen som helst men ändå ha några sekunders tid för att läsa meddelandet.

Whatsapps och Facebooks logotyper på en mobilskärm.
Bildtext I dag läser vi ofta meddelanden som inte ens är riktade till oss.
Bild: EPA / RITCHIE B. TONGO

Vuxna människor borde förstå

Säg att man äter middag hemma med sin familj – då tycker Danielsson att det är god etikett om en förälder helt enkelt uppmanar familjen att inte ha sina telefoner närvarande vid matbordet.

Det är inte fullt så enkelt då det gäller ett vuxet sällskap. Det finns metoder så som en så kallad ”mobile stack” där alla vid bordet lägger sina telefoner i en hög, och den första som tar sin telefon ur högen får någon form av straff.

- Jag tycker att det blir lite krystat, säger Danielsson.

I ett vuxet sällskap kan en uppmaning om att skippa telefonerna nästan bli ett etikettsbrott.

- Man säger inte till vuxna människor att de inte får ha sina telefoner.

Vi lär oss i sinom tid

Mats Danielsson tror ändå att det finns hopp för mänskligheten. Vi kommer att lära oss att undvika telefonerna – något han redan ser i sin vardag.

- I dag är det inget konstigt i att folk stänger av eller lägger telefonen i tyst läge på möten.

- Jag är helt lugn och trygg i förvissningen om att det här blir en del av vår vardag, säger Danielsson.

Det gäller förstås vår samtid och de telefoner som vi använder i dag. Hur det blir i framtiden är svårt att förutspå.