Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten är orolig för finländsk längdåkning: ”Underpresterat i OS”

Från 2018
Krista Pärmäkoski.
Bildtext Det finländska damlaget hade tagit medalj i sju av de åtta senaste mästerskapsstafetterna, men i OS blev det en fjärdeplats.
Bild: Lehtikuva

Två lysande stjärnor. Ett stort tomrum bakom. Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är bekymrad över utvecklingen i finländsk längdåkning. ”Vi tog ingen stafettmedalj i OS och det är inte tillräckligt bra.”

När två distanser återstår för längdåkarnas del vid de olympiska spelen i Sydkorea är det finländska landslagets saldo två bronsmedaljer.

Eller rättare sagt Krista Pärmäkoskis saldo.

Så här långt har Pärmäkoski räddat Finlands ansikte vid Alpensias skidstadion med två individuella medaljer. Som landslag har Finland inte nått godkända resultat.

– Jag är väldigt orolig över att vi inte har klarat oss som lag på detta OS. Inte en enda stafettmedalj. Det är inte tillräckligt bra som den skidnation Finland ska vara. Laget har underpresterat, konstaterar Yle Sportens expert Glenn Lindholm.

Linjen saknas

Åkare som Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen och Laura Mononen har inte hittat formen på hela säsongen.

– Det är bara Krista och Iivo Niskanen som är i form. Sedan tror jag också att Matti Heikkinen vill sätta käppar i hjulet för många i den avslutande femmilen.

Iivo Niskanen i OS
Bildtext Iivo Niskanen kör för en medalj i femmilen.
Bild: Lehtikuva

Finland har fortfarande två klara medaljchanser i skidspåret. Niskanens huvudmål för säsongen är femmilen i klassisk stil (avgörs på lördag) och Pärmäkoski ska avsluta hela OS med att köra tremilen i klassisk stil på söndag.

Men bakom de två är det ett stort tomrum, så vad talar för att Finland ska skaka fram ett slagkraftigare lag till OS om fyra år?

– Det finns förhoppningar, men det bör ske förändringar. Vi måste hitta en gemensam linje för hur åkarna ska föras framåt i utvecklingen. Nu saknas den, säger Lindholm.

Problem efter gymnasiet

Enligt Lindholm är det stora problemet hanteringen av talanger under de första senioråren efter gymnasiet. Där måste det sättas in mer krut och satsas på att ta sig mot världseliten.

– De som vill nå toppen måste få möjlighet att göra jobbet fullt ut. Då kan man inte syssla med studier eller jobb vid sidan om. Det går inte i dagens värld. I Finland är den ekvationen speciellt svår att få att gå ihop, säger Lindholm.

– Vi har inte lyckats tidigare, men förhoppningsvis kan man förbättra läget för att kunna jobba helhjärtat med sin idrott. Vi måste täcka övergångsperioden mellan junioråren och senioråren bättre.

Vi måste täcka övergångsperioden mellan junioråren och senioråren bättre

Långt efter Norge och Sverige

Lindholm pekar på tydliga exempel för att belysa hur det ser ut i dagsläget.

– I artonårsklassen kan vi jämföra oss med Norge och Sverige. I tjugoårsklassen kör Norge ifrån oss rejält och Sverige åker förbi. I tjugotreårsklassen har vi inte haft någon chans de senaste åren.

– Det är bara Johanna Matintalo som hävdat sig där sedan Kristas och Iivos dagar i den ålderklassen.