Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland ledde OS-stafetten – då bommade Laukkanen bort blåvita chanserna

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 17:01.
Mari Laukkanen.
Bildtext Mari Laukkanen hade det tufft på vallen.
Bild: Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen gjorde en ny dundersträcka i OS-stafetterna. I ledning vacklade Mari Laukkanen och efter två straffrundor var Finlands drömmar om en fin placering borta. "OS-veckorna har varit några av karriärens jobbigaste", säger en tårögd Laukkanen.

Damernas OS-stafett i skidskytte startade i riktigt besvärliga förhållanden. Vinden var ordentlig och dessutom snöade det ymnigt.

Det störde inte Finlands två första åkare. Först gjorde Laura Toivanen en solid insats och behövde bara en reservpatron. Hon växlade som elva, 48 sekunder efter täten.

På andra etappen gjorde Kaisa Mäkäräinen en ny panginsats i en OS-stafett. I mixedstafetten prickade hon alla tavlor, i dag behövde hon bara två reservpatroner i de nyckfulla förhållandena.

– Det var väldigt knepig vind. Jag stod bara och väntade. Det fanns inga andra alternativ, säger Mäkäräinen till Yle.

"Bättre nu än aldrig"

Mäkäräinen växlade som etta och Finland ledde alltså OS-stafetten halvvägs.

– Stafetterna gav ändå lite tro på att jag kan. Den här grenen är sån här och det är små marginaler. Ibland går det min väg, och det grämer att det kom först nu. Men bättre nu än aldrig.

Kaisa Mäkäräinen.
Bildtext Kaisa Mäkäräinen.
Bild: Lehtikuva

Mari Laukkanens insats på den tredje sträckan gick däremot tungt. Hon hade stora problem i framför allt det stående skyttet och tvingades åka två straffrundor.

Laukkanen gav över till Venla Lehtonen som tolva, över en minut från täten. Till slut blev det en 15:e plats för Finland.

– Det höll inte ihop trots att det såg så bra ut när Mäkäräinen gav över stafettpinnen, men OS har varit väldigt mollbetonat för Laukkanen, säger Yle Sportens referent Magnus Eklöv.

"Drömmar har krossats"

Tidigare under OS har Laukkanen haft det tufft i de individuella skidskyttestarterna. I går hade hon det också jobbigt i längdåkarnas lagsprint.

– Jag har gått igenom mycket efter målgång. OS-veckorna har varit några av karriärens jobbigaste. Jag har haft stora mål och de har rasat ihop, säger Laukkanen till Yle.

Programmet är inte längre tillgängligt

Med tårar i ögonen försökte finländskan sätta ord på veckorna i Sydkorea.

– Man får vara arg och besviken på mina insatser. Det gör inte ont.

– Det här sänker inte mig, men drömmar har krossats här. Man borde inte känna skam i idrott, men det känns lite så. Det har alltid varit mitt största spöke. Jag bär på det ofta.

Ny svensk medalj

När Finland halkade efter blev det en rejäl dramatik om medaljerna. Flera åkare kom in till sista skyttet med medaljchans, men Darja Domratjeva gjorde det allra bäst.

Domratjeva ordnade ett skrällartat vitryskt guld i Pyeongchang.

Hanna Öberg – OS-mästarinna tidigare under spelen – stod för en fin upphämtning och säkrade silvret på spurtvarvet till Sverige. Frankrike tog brons.

Det här var Sveriges tredje medalj i skidskytte under OS. Den skörden hade absolut ingen räknat med.

– Jag har vunnit mycket, men det här var min största seger. Vi håller verkligen lagandan till sista dagen. Det här är som coach något alldeles extra, säger svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler till Kanal 5.

Resultat:

1) Vitryssland 1.12.03,4 (0+9)
2) Sverige + 10,7 (0+12)
3) Frankrike + 17,6 (0+14)
4) Norge + 29.7 (3+12)
5) Slovakien + 38,4 (1+9)
---
15) Finland + 2.33,8 (2+13)