Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säpo: Hotet mot Sverige är större än på länge

Från 2018
Drottninggatan i Stockholm efter terrorattacken den 7 april 2017.
Bildtext Drottninggatan i Stockholm efter terrorattacken den 7 april 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hoten mot Sverige är större än de varit på många år. De extremistiska miljöerna växer. Det konstaterar den svenska säkerhetspolisen Säpo i sin årsbok som presenterades på torsdagen.

Säpo befarar att Sverige kommer att få leva med ett försämrat säkerhetsläge en lång tid framöver.

– Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart en utveckling som oroar oss, sade den tillförordnade Säpochefen Charlotte von Essen på torsdagens presseminarium.

Enligt von Essen blev det tydligt under 2017 att hotbilden mot Sverige har förändrats under de senaste åren och Sverige delar "det nya normalläget" med Europa.

Största hotet är ensamagerande våldsbejakande islamister

Enligt Säpo har antalet individer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna på några år ökat från hundratals till tusentals.

Störst är hotet fortfarande från våldsbejakande islamistiska extremister som agerar på egen hand.

Det handlar ofta om småskaliga dåd, med enkla medel och civila mål.

Uppmaningar på sociala forum kan attrahera människor som kan agera rätt snabbt, vare sig de har en djup eller mycket tunn ideologisk övertygelse, konstaterade Fredrik Hallström som är biträdande chef på avdelningen för kontraterror.

Hallström påpekade också att brottsverktygen som idag använts ofta har varit rätt enkla.

"Sverige bedöms vara ett legitimt, men inte prioriterat mål för internationella terroristorganisationer", står det i årsrapporten.

Hög aktivitet i vit makt-miljön

Säpo konstaterar i sin årsrapport att antalet aktiviteter i vit makt-miljön har varit påfallande många under år 2017.

Dessutom nämner Säpo också ett nytt nordiskt, vänsterextremistiskt nätverk som grundades under 2017.

– Vi såg under förra årets G20-möte i Hamburg ett litet embryo till att den miljön formerade sig på nytt, säger analytikern Ahn-Za Hagström vid Säpo till nyhetsbyrån TT.

Enligt von Essen går tillväxten i extremistmiljöer bara att bryta genom samverkan med andra myndigheter. Dessutom har informationsutbytet med andra stater aldrig varit så stort som idag.

Utredningsarbetet efter terrordådet på Drottninggatan den i april 2017 lyfts upp som ett exempel på det goda internationella samarbetet.

Säpo varnar för utländsk påverkan i riksdagsvalet

Säpo varnar också för att andra stater kan försöka blanda sig i riksdagsvalet i Sverige i höst. Det kan ske genom påverkansoperationer och elektroniska angrepp.

Säpo uppmanar allmänheten till källkritik.

Säpo bedömer ändå valsystemet i Sverige som robust och menar att det inte är så lätt att påverka.

Däremot är det lättare att påverka enskilda frågor under valrörelsen.

"Det går inte att utesluta att främmande makt kommer att utnyttja den svenska valrörelsen för att stärka motsättningar i samhället och försvaga det demokratiska styrelseskicket", står det i rapporten.

Säpo pekar särskilt ut Ryssland

Säpo ser inte att någon statlig aktör har för avsikt att påverka den svenska valprocessen eller valsystemen.

– Däremot ser vi att Ryssland har en avsikt att påverka i enskilda frågor som är av betydelse för Ryssland. Om dessa frågor blir centrala inom ramen för valrörelsen kan vi nog förvänta oss försök till rysk påverkan, sade enhetschef Daniel Stenling från Säpo.

Källor: SVT, SR, TT

Diskussion om artikeln