Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bärgningschaufförens tips: Kom ihåg varma kläder när du ska ut och köra

Från 2018
Bil på landsväg
Bildtext Vinterväglag kan vara utmanande.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Bärgningschaufför Roger Frejborg från Borgå råder bilister att bunkra upp med varma kläder när de ger sig ut för att köra. Om bilen pajar slipper man åtminstone frysa i -20 grader medan man väntar på bärgningsbilen.

– I sådant här väder gäller det att ha varma kläder med sig. Mitt i allt när man kör kan bilen sluta fungera och det tar en minut så är bilen kall när motorn har stannat, säger Frejborg.

Han säger att det är svårt att förutspå vilka problem man kan råka ut för när man är ute och kör.

Motorvärmare
Bildtext Se till att motorvärmaren är påslagen innan du ger dig ut med bilen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

– En ackumulator kan dö på det viset att du startar bilen och åker till butiken och när du kommer tillbaka efter en halvtimme säger den ingenting mera. En kortslutning i ackumulatorn är svår att förutspå.

Den senaste veckan har Roger Frejborg haft fler uppdrag än normalt eftersom det kalla vädret satt käppar i hjulen för en del bilister.

– Det har varit en del tomma batterier och lite starthjälp. Tidigt om morgnarna har det varit jobb men ingen desto större panik.

Bilar i kylan
Bildtext Det ser ut att bli riktigt kallt också nästa vecka.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Frejborg uppskattar att det är frågan om ungefär tio fler bärgningsuppdrag per dag än normalt.

Om den stränga kölden hade kommit i januari hade mängden jobb säkert varit större för bärgningsföretagen.

– Om det skulle vara början av januari och såhär kallt skulle det vara mera jobb säkert. Nu börjar solen göra sitt jobb och det är varmare.

Under torsdagsmorgonen var det -25 på en del ställen men på dagen hade temperaturen krupit upp till -8.

"Fullt upp"

Mikael Blomqvist från bärgningstjänst Andersson i Borgå har också haft bråda dagar.

– Det har varit riktigt fullt från morgon till kväll. När kölden kommer, kommer problemen.

En hel del bilar har inte startat på morgnarna och då har han fått rycka ut.

– Idag på morgonen när det var 25 grader kallt märkte man med detsamma att strömmen inte vill räcka till. För dom som inte använder motorvärmare är det ännu värre.

Flest uppdrag har han mellan sex på morgonen och tio på kvällen. Han råder alla bilägare att se till att ackumulatorn är i skick för att undvika problem.

Hala vägar denna vinter

Bärgningschaufför Nalle Hindsberg från Sibbo har speciellt noterat de hala vägarna den här vintern. Småvägarna har stundvis varit glashala och mången bilist har kört i diket.

– Alla dagar har jag nog dragit upp någon från diket. Det är vanligt att man kör lite för nära snökanten och hamnar i diket.

Vintern har varit extra besvärlig med is och stundvis mycket snö. Hindsberg råder alla bilister att ta det extra försiktigt.

– Kör sakta och försiktigt. På små och smala väger kan man nästan stanna om någon kommer emot. Om man bara väjer kan man hamna i diket.

Diskussion om artikeln