Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Psykiater hoppas att färsk studie ska sätta punkt för "rätt så onödig debatt" om psykmediciner

Från 2018
Uppdaterad 22.02.2018 20:37.
Person sitter ensam på brygga i solnedgången.

Björn Appelberg som är specialläkare och docent i psykiatri anser att debatten om antidepressiva mediciner fungerar eller inte har varit rätt så onödig, och han hoppas nu på att debatten är över i och med att en metastudie har bevisat att antidepressiva medicinerna fungerar för vuxna.

– Bland sakkunniga har debatten på tidningarnas spalter känts ganska onödig för man har alltid vetat att de är effektiva och på det sättet är det bra att studien gjordes och publicerades så att vi får ett slut på debatten, säger Appelberg.

Metastudien som gjordes av en internationell forskargrupp sammanfattade drygt 500 vetenskapliga studier om antidepressiva mediciner, med över 100 000 deltagare.

Forskarna kom fram till att 60 procent av vuxna påverkas positivt av antidepressiv medicinering.

Björn Appelberg.
Bildtext Björn Appelberg.
Bild: Yle

Enligt Appelberg har de antidepressiva medicinernas funktion debatterats av flera olika skäl.

Som främsta orsak lyfter han ändå fram att i många fall har man varit tvungen att lämna de allra svåraste fallen utanför studierna av etiska skäl, vilket i sin tur har lett till det att de som skulle ha mest nytta av medicinerna har varit utanför samplet i de medicinska testerna.

En annan bidragande orsak till att forskningsresultaten har ifrågasatts beror på att så gott som alla som har deltagit i testerna har fått hjälp åtminstone på kort sikt.

Enligt Appelberg beror detta på att de som deltar i testerna intervjuas väldigt noggrant och följs upp, vilket i sig själv har en terapeutisk effekt.

Det betyder att det har varit svårt att påvisa i ett enskilt, relativt kortvarigt test att det är själva medicinen som hjälper. Däremot visar den sammanfattande studien att medicinerna fungerar.

Björn Appelberg intervjuades av Anna Dönsberg i Aktuellt 17.