Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Poutala har kommit över medaljmissen – gör nytt försök på sidodistansen: ”Finns en teoretisk chans”

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 09:19.
Mika Poutala missade knappt en OS-medalj för andra gången i karriären.
Bildtext Mika Poutala är i elden igen i OS.
Bild: All Over Press

Det finns två klara favoriter och ytterligare sex åkare som kan kämpa om bronset, säger Mika Poutala inför dagens 1000 meter där han ser sig själv som en utmanare till en medalj.

Skridskoåkaren Mika Poutala gör på fredagen sin andra start i Pyeongchang då han tävlar på 1000 meter. I måndags hörde han till medaljfavoriterna på 500 meter men slutade fyra, endast tre hundradelar från bronset.

1000 meter är Poutalas sidodistans och även om han gjort bra resultat den här säsongen hör han inte till de främsta i startfältet. Finländaren hoppas ändå på att han ska kunna blanda sig i medaljkampen.

– Om allt klaffar så finns det en teoretisk chans. Det ska bli roligt att tävla och jag är i samma par som en av förhandsfavoriterna.

– Tittar man på startlistan finns det två åkare som är klara favoriter och så finns det ungefär sex som kan kämpa om bronset. Jag tänker ändå inte ropa lika högt om en medalj som jag gjorde inför 500 meter, säger han till Yle.

Har laddat på för dagens tävling

Poutala säger att han lagt medaljmissen på 500 meter bakom sig. Han har utan större problem kunnat ladda inför dagens tävling.

– Jo för länge sedan, det tog inte många timmar. Visst var det en besvikelse, jag var ute efter en medalj och det var möjligt så nog grämer det men det är inte värt att sörja alltför mycket.

– Jag har haft några lugna dagar och återhämtat mig från 500 meter. Det har inte varit något problem, säger han.

Poutalas bästa mästerskapsresultat på 1000 meter är åttondeplatsen i OS i Vancouver för åtta år sedan. I världscupen har han den här säsongen slutat trea, femma och sexa på distansen.

Mika Poutala får en klapp på ryggen efter 500 metersloppet i OS.
Bildtext Poutala har kommit över besvikelsen efter medaljmissen.
Bild: Lehtikuva

Fortsätter karriären?

I startfältet finns också Pekka Koskela som gör sin sista tävling i karriären. Poutala kommer åtminstone att slutföra den här säsongen innan sätter sig ner och funderar på framtiden.

– Om karriären fortsätter är ett frågetecken, jag har inte tänkt på saken. Efter OS väntar VM och världscupfinalen så min säsong fortsätter lite längre än Pekkas, säger han.

Dagens pass i Gangneungs skridsko-oval börjar klockan 12. Pekka Koskela tävlar i par med Tao Yang klockan 12.03 och Mika Poutala är i elden klockan 13.16 tillsammans med Kjeld Nuis.

Diskussion om artikeln