Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Noviastudenter gläds över att få studentvård från 2020

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 15:58.
Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa.
Bildtext Elever från yrkeshögskolor som Novia, kommer också att få ta del av studenthälsan i framtiden.
Bild: Yle/Annika Bodman

Social- och hälsovårdsreformen påverkar även studenterna. Enligt ett lagförslag skulle yrkeshögskolestudenter få samma vårdutbud som universitetsstudenter.

Det skulle betyda att antalet studenter som söker sig till Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) fördubblas från 125 000 till cirka 250 000 personer.

På yrkeshögskolan Novia är man positivt inställd till nyheten även om allt inte är helt klart än.

– Vi är nog positivt inställda, det är klart att många frågor är olösta men grundtanken tycker vi att är bra, berättar Jenny Sandberg, styrelsemedlem i Novium.

Sarina Holappa har erfarenhet både av studenthälsan och vårdsituationen för yrkeshögskolestudenterna.

– Det är ibland ganska svårt att i dag få en tidsbokning på grund av korta telefontider, det kanske är det som är det stora problemet. Servicen från SHVS var nog jättebra, jag fick all vård via dem. Det är positivt att vi får samma service som studerande vid Åbo Akademi, säger Holappa.

Elin Sundström, som också studerar vid Novia, har valt att fortsätta vara skriven i hemkommunen för att det känns enklare att få vård där.

– Man låter kanske några mindre problem vara och orkar inte sätta sig in i hur det funkar som det är nu. Tröskeln för att söka vård blir lägre om systemet nu blir enklare, tycker Sundström.

Lagförslaget en besvikelse för studerande vid Åbo Akademi

Frida Sigfrids, vice ordförande för Åbo Akademis Studentkår är orolig över vissa av förändringarna.

– Vi tycker så klart att det är tråkigt att specialkunskapen på vissa enheter kommer att falla bort. Eftersom vi inte vet hur landskapsreformen kommer att se ut när den är helt klar så känns det oroväckande att de skär ner på det som studenthälsan erbjuder i dag.

– Vi har länge väntat på att studerande från yrkeshögskolorna också ska få ta del av studenthälsan och vi hoppas så klart att det kommer tillräckliga resurser eftersom antalet studenter som söker sig till studenthälsan kommer att fördubblas.

En arbetsgrupp, där bland annat social- och hälsovårdsministeriet ingår har presenterat ett lagförslag som bland annat skulle leda till att yrkeshögskolestudenter kommer att få samma vårdutbud som universitetsstudenter.

Vårdreformen i korthet

Diskussion om artikeln