Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mannen som kunde alla språk men inte fick sin kärlek

Från 2018
Georg och Elisabeth står som animerade figurer i en park.
Bild: Embla Film

The Man Who Knew 75 Languages är en delvis animerade dokumentär som berättar om det tyska språkgeniet Georg Julius Justus Sauerwein (1831 - 1904). Han vigde sitt liv till att kämpa för minoriteters rätt att använda sitt modersmål. Parallellt skildras hans stora och hopplösa kärlek till den tyska prinsessan Elisabeth av Wied.

Georg Sauerwein anställdes som ung till prinsessan Elisabeths privatlärare för att utveckla hennes konstnärlighet. Vänskapen utvecklades till kärlek, men de unga tu hade inte en chans.

Klasskillnaden var för stor och Georg bannlystes från hovet. Georg ägnade i stället alla sina krafter på en politisk och poetisk kamp för minoriteters kamp för ett eget språk och en egen kultur.

"Jag tror att människans själ ligger i deras språk. Därför är det så viktigt att människor har lov att tala och skriva på sitt eget språk. Om folk mister sitt modersmål, mister de samtidigt sin själ." Så skrev Georg år 1859 till Elisabeth av Wied.

Många år senare möts de igen i hennes sommarslott, Peles Castle. Hon har blivit drottning av Rumänien och dessutom en uppskattad målarinna och författare.

Han är den mest kritiserade mannen i Tyskland, för sin övertygelse om minoriteternas rättigheter.

Dokumentären är den sanna historien om en mycket ovanlig man och hans kärlek till en prinsessa han inte kunde få. Filmen har återskapat hans liv via skådespelare som har animerats.

Merparten av det som sägs i dokumentären är direkta citat från Georgs och Elisabeths brev, böcker och artiklar.

Orginaltitel: The Man Who Knew 75 Languages
30 dagar på Arenan.

Manus: Anne Magnussen och Leiv Igor Devold.
Regi: Anne Magnussen och Pawel Debski.
Produktion: Embla Film, 2017.

Diskussion om artikeln