Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niskanen måste tåla smärtan – vet var guldstöten ska sättas in: "Måste vara redo mentalt"

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 14:16.
Iivo Niskanen, OS 2018.
Bildtext Iivo Niskanen har kört två fina klassiska lopp i Pyeongchang.
Bild: Lehtikuva

Iivo Niskanen har siktat på OS-femmilen hela säsongen. Han vet hur han vill att upplösningen ska se ut. ”Helst av allt kommer jag i mål med en flagga i handen”, säger Niskanen inför sin guldjakt.

Det har snart gått ett år sedan Iivo Niskanen blev världsmästare på femton kilometer klassiskt i Lahtis. Sedan den guldkantade dagen har finländsk herrlängdåknings affischnamn haft ett mål: OS-femmilen i Pyeongchang.

Den 24 februari har varit Niskanens fokus under en hel träningssäsong och tävlingsvinter. Nu är det dags.

Han vet redan hur den perfekta avslutningen ser ut.

– Helst av allt kommer jag i mål med en flagga i handen. Om allt går som i drömmarna, kommer avgörandet tidigare på banan, men jag tror inte att det är möjligt på de här banorna. Det lär bli så att allt avgörs på slutet, säger han till Yle Urheilu.

"Vill vara utvilad"

Niskanen har kört tre tävlingar under de olympiska spelen: skiathlonen, sprinten och stafetten. Både på den klassiska delen under skiathlonen och på stafettsträckan har Niskanen visat att formen finns där.

Iivo Niskanen efter VM-guldloppet 2017.
Bildtext I hemma-VM förra vintern frälste Iivo Niskanen hela finländska folket.
Bild: EPA / Markku Ojala

Han satte högsta fart i skiathlonen och spräckte fältet. I stafetten hade finländaren den snabbaste etapptid av alla åkare på klassiskt.

– Jag har haft att göra under OS, men jag ville inte köra lagsprinten. Jag vill vara utvilad inför den här viktiga tävlingen.

Nu har han bland annat haft gott om tid på sig för att testa skidor.

– Via tävlingarna har jag också fått känsla för det.

"Medaljerna avgörs på sista varvet"

Den klassiska femmilen har varit Niskanens huvudmål för säsongen. Han har tränat målmedvetet för att hålla i femtio kilometer och ha vapen för att sätta in guldstöten.

Men:

– Det här är en masstart och det gör att man inte kan planera för mycket. Det kan hända en hel del.

I skiathlonen drog han åtminstone en lärdom. Det lönar sig inte att borra ner huvudet och ligga i täten när det är flackt och motvind.

Tillsammans med tränaren Olli Ohtonen har Niskanen gått igenom olika scenarion för loppet. Duon förutspår en utveckling där en mindre grupp kommer att försöka spräcka klungan.

– Medaljerna avgörs på sista varvet. Det finns tre rejäla backar mot slutet och där lär stötarna sättas in. Då måste man vara redo mentalt. Där faller avgörandet i den här tävlingen, säger Ohtonen.

Det finns tre rejäla backar mot slutet och där lär stötarna sättas in. Då måste man vara redo mentalt

Andraplatsen i Oslo gav självförtroende

Niskanen har genom åren kört tre femmilar i världscupen – varje gång i Oslo. Banan i Holmenkollenterrängen är tuff och där har Niskanen varit stark.

Iivo Niskanen, Oslo 2017.
Bildtext För ett år sedan slutade Niskanen tvåa i femmilen i Oslo.
Bild: EPA

Förra året var han tvåa i tävlingen bakom Martin Johnsrud Sundby. Niskanens enda mästerskapsstart i en femmil kom för fyra år sedan i Sotji. Då slutade han tionde i fristilsloppet i Sotji.

– Krigarinställningen kommer att finnas där. I slutändan handlar det om att tåla smärtan i man mot man-läget. Det är lite annorlunda än när man åker ett intervallstartslopp.

Då blir det väldigt viktigt att hålla ihop tekniken – och i klassisk stil är Niskanen snudd på fulländad.

– I Holmenkollen förra året åktes nog en av de tuffaste femmilarna som någonsin har körts. Det gav självförtroendet att jag håller. Sundby var bättre då på slutet, men nu ska vi försöka hitta knep som förhindrar det.

Femmilen startar klockan 7 finsk tid på lördag.

Iivo Niskanen, OS 2018.

Experten inför Niskanens huvudmål: ”Hans chans till guld är 50 procent”

Ska Iivo Niskanen bryta en tjugo år lång OS-medaljtorka?

Diskussion om artikeln