Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW: Satellitbilder visar att burmesisk militär jämnade rohingya-byar med marken

Från 2018
Ett rohingyabarn från ett flyktingläger i Bangladesh 27.1.2018.
Bildtext Ett rohingyabarn från ett flyktingläger i Bangladesh 27.1.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Satellitbilder visar hur burmesiska myndigheter under de senaste månaderna har mejat ner minst 55 byar där invånarna tillhör rohingya-minoriteten, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Rohingyer som har flytt till Bangladesh har inget att återvända till.

HRW fördömer de burmesiska myndigheterna för att de förstör bevismaterial i sådana områdena där militären misstänks ha utfört våldsbrott mot invånarna.

Byarna i provinsen Rakhine har i det stora hela tömts på sina rohingya-invånare sedan augusti då en militärintervention ledde till att ungefär 700 000 människor från den förföljda minoriteten tvingades fly till grannlandet Bangladesh.

Den muslimska minoriteten utsätts för diskriminering i det huvudsakligen buddhistiska Burma, och FN har anklagat Burma för så kallad etnisk rensning.

Burma tillbakavisar anklagelserna men har inte låtit FN:s inspektörer undersöka ett område där man misstänker att tusentals rohingyer har dödats.

HRW: De som tvingats på flykt har också rättigheter

HRW konstaterar att internationell rätt slår fast att flyktingar och människor som godtyckligt eller olagligt har blivit fråntagna sina hem, egendomar eller sitt land har rätt att återvända och få tillbaka det som de förlorat.

De som inte kan eller vill återvända har rätt att få kompensation från regimen som ersättning för hem och egendom som förlorats.

Enligt HRW har rohingyer som flytt Burma till Bangladesh inte kunnat återvända.

Den muslimska minoriteten rohingya i Burma

  • Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Burma är för övrigt huvudsakligen buddhistiskt.
  • Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
  • Rohingyer bor också i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
  • En konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma har pågått i flera årtionden.
  • Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.
  • Hundratusentals muslimer har tvingas fly på grund av att deras byar bränts ned och människor dödats.
  • Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.
  • Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas cirka 700 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.