Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten inför Niskanens huvudmål: ”Hans chans till guld är 50 procent”

Från 2018
Iivo Niskanen, OS 2018.
Bildtext Iivo Niskanen gjorde bland annat en urstark stafettsträcka under OS.
Bild: Lehtikuva

Ska Iivo Niskanen bryta en tjugo år lång OS-medaljtorka? Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tror stenhårt på finländarens chanser i femmilen. "När Iivo går in för något brukar det hända saker."

”Iivo var omänskligt stark.” ”Fullständig utklassning.”

För ett år sedan var Iivo Niskanens VM-motståndare statister på femton kilometer klassiskt och hyllade finländaren. På lördag morgon finsk tid väntar den här vinterns enda mästerskapsdistans i klassisk stil.

OS-femmilen i Pyeongchang har varit Iivo Niskanens stora mål under en lång tid. Yle Sportens expert Glenn Lindholm är hoppfull inför den sista herrdistansen i OS.

– Iivo har femtio procents chans till guld. Alla andra får dela på resten av procenten.

– Jag såg på när Iivo gjorde sin sista tuffa träning inför femmilen tillsammans med tränaren Olli Ohtonen. Det såg grymt bra ut. Ingen har imponerat lika mycket på mig under mästerskapet.

Imponerade tidigare i OS

Lindholm har också sett en stark Iivo Niskanen i de tävlingar som han har kört under OS. Både skiathlonen och stafetten var imponerande.

– Om han får utrustningen att fungera så är han ett starkt kort. Iivos klara mål är också att ta OS-guldet och som det ser ut har han chans till det.

Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen hyllades unisont efter VM-uppvisningen för ett år sedan.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Förra vintern blev Niskanen alltså världsmästare på hemmaplan. Sedan dess har han gjort allt för att vara med i guldstriden på femmilen.

– Ända sedan träningssäsongen startade i maj har det här varit målet. Och när Iivo går in för något brukar det hända saker, säger Lindholm.

"Banan är i lättaste laget"

Enligt Lindholm blir det viktigt för finländaren att klara av att hålla huvudet kallt. I skiathlonen spräckte han fältet direkt på den klassiska delen, men det bar ingen frukt.

– Han ska inte förivra sig och dra de tre första milen. Det räcker att hänga med och sedan sätta in avgörandet på slutet. Det här är en masstart och han har fysiken för att göra det.

Banan i Sydkorea är däremot inte perfekt.

– Den här banan är i lättaste laget. Han vill ha längre uppförsbackar.

Senaste herrmedaljen 1998

De blåvita förhoppningarna är stora på Niskanen, men Lindholm påminner ändå om att de allra största förväntningarna kommer från Niskanen själv.

– Han ställer högst krav på sig själv. Det är inte mycket som kan slå ett femmilsguld.

Mika Myllylä, 1999.
Bildtext Mika Myllylä är den senaste herråkaren som har tagit OS-medalj individuellt.
Bild: All Over Press

Finland har tre olympiska mästare på femmilen, men de gulden kom för länge sedan. Den senaste blåvita OS-medaljen tog Mika Myllylä 1994. Han åkte hem ett silver i Lillehammer.

Den senaste individuella OS-medaljen på herrsidan har tjugo år på nacken. I Nagano tog Myllylä guld på trettio kilometer.

Diskussion om artikeln