Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur mycket stöd ska dyslektiker få? Novia vägrade Sebastian hjälpen han ville ha under inträdesprovet

Från 2018
Uppdaterad 27.02.2018 12:58.
Tangentbord.
Bild: Mostphotos/Tudor Antonel adrian

När Sebastian Lindgren sökte in till yrkeshögskolan Novia bad han om att få provfrågorna upplästa för sig på grund av sin dyslexi. Svaret blev att det inte är möjligt och att Sebastian borde tänka över om Novia är rätt ställe för honom.

Förra året beslöt sig Sebastian Lindgren för att försöka söka in till programmet maskin- och produktionsteknik vid Novia i Vasa.

Eftersom han har dyslexi hörde han av sig till skolan med ett specialönskemål. Han bad om att få provfrågorna upplästa för sig under antagningsprovet, eftersom han förstår text bättre på det sättet.

Samtalet fick mig att känna mig nedtryckt och jag tappade motivationen.

― Sebastian Lindgren

När yrkeshögskolan svarade att det inte är möjligt, men att han kan få längre tid på sig att skriva provet, beslöt han sig för att ringa Novia för att förhandla om saken.

- Jag pratade med en kvinna som sade att om förlängd tid inte räcker så tycker hon att jag kanske inte är rätt person att söka in till Novia, säger Sebastian.

Blev inte antagen

Sebastian beslöt sig ändå för att delta i urvalsprovet. Han blev inte antagen trots att han fick tilläggstid under provtillfället.

- Samtalet fick mig att känna mig nedtryckt och jag tappade motivationen. Under provet läste jag vissa frågor om och om igen men jag förstod ändå inte vad man var ute efter.

Efter att deltagarna har lämnat in inträdesprovet får de se svaren. När Sebastian läste svaren förstod han vad som hade efterfrågats i provet. Han upplever att han hade klarat av att svara rätt på många av frågorna om han bara hade förstått dem.

Inte illa menat

Thomas Böckelman, chef för studerandeservicen vid Novia, ifrågasätter att någon uppmanat Sebastian att inte söka till Novia.

- Jag tvivlar på att någon har sagt det riktigt på det där sättet. Man kan tolka saker man hör på olika sätt. Vi tar gärna emot alla som klarar av eller vill studera och vill försöka på att studera hos oss.

Inget entydigt svar

Hurdan hjälp högskolor ska erbjuda personer med inlärningssvårigheter fastställs inte i lag. Istället finns det rekommendationer för hur man ska beakta studerande med specialbehov.

Om jag bara skulle få hjälp under inträdesprovet skulle det säkert finnas sätt att ordna studierna på.

― Sebastian Lindgren

Thomas säger att det inte finns ett entydigt svar på vilket stöd personer med inlärningssvårigheter har rätt till under inträdesprov.

Dels måste högskolan överväga om man har resurser nog att ge en person extra hjälp. Dels måste man överväga om den sökande har förutsättningar att klara av studierna om personen inte klarar av inträdesprovet utan extra stöd.

I vissa ämnen är till exempel god läsförståelse viktig och då är det inte optimalt att en person behöver hjälp med att förstå skriven text vid inträdesprovet.

Delvis praktisk utbildning

I maskin- och produktionsteknikutbildningen, som Sebastian siktade på, ingår en del övningar där eleverna inte behöver läsa eller skriva särskilt mycket, berättar Thomas.

- Man skriver kanske labbrapporter men har inte prov som man normalt har i mer teoretiska kurser, säger han.

Han kan inte ta ställning till varför Sebastian inte fick den hjälp han bad om eftersom det gått nästan ett år sedan Sebastian sökte in.

Har ni någonsin ordnat prov där en person har fått frågorna upplästa?

- Ja, jag tror att man någon gång förut har läst upp frågor.

Stödet kan variera

Högskolor utgår alltså från rekommendationer och sin egna resurser när de avgör hurdant stöd sökande och elever ska få.

Det betyder antagligen att stödet kan variera olika högskolor emellan.

Thomas Böckelman säger att Novia under de senaste åren satsat på att öka på personalens medvetenhet om att personer med specialbehov ska beaktas så långt det går.

Yrkeshögskolan Novia i Vasa
Bildtext Nova i Vasa.
Bild: Yle/Annika Bodman

Gör kanske nytt försök

Sebastian är medveten om att han inte bara skulle behöva stöd under urvalsprovet. Blir han antagen behöver han också hjälp med studierna, något han inte ser som ett särskilt stort problem.

När han studerade på yrkesskola gick han i en vanlig klass. Han fick främst hjälp med att skriva prov i svenska, finska och engelska. Trots att det inte var helt lätt klarade han det.

- Det finns ju stöd att få för dyslektiker. Om jag bara skulle få hjälp under inträdesprovet skulle det säkert finnas sätt att ordna studierna på.

Han är fortfarande osäker på om han kommer att ge inträdesprovet en ny chans.

- Jag är lite tveksam efter vad jag fick höra förra året. Men jag borde gå igenom Novia för att få arbeta med det jag vill.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln