Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk kvinna misstänker att hon fick knockoutdroppar i sin drink – polisen avslutade förundersökningen

Från 2018
Uppdaterad 24.02.2018 09:52.
Folk vid bardisken.

Krogkvällen för några veckor sedan fick ett olyckligt slut för en österbottnisk kvinna i 20-årsåldern. Hon förlorade minnet och misstänker att hon avsiktligt blev drogad.

- Jag hade varit hemma på förfest med mina kompisar innan vi gick ut för att roa oss på en krog. Där drack jag en cider. Jag minns hur jag rörde mig i restaurangen med mitt glas i handen, men efter det minns jag ingenting. Allt är svart efter det, säger kvinnan, som på grund av sakens känsliga natur inte vill berätta om sin upplevelse utan att vara anonym.

”Minni” önskar att det skulle talas mer om hur svårt det är att få sin berättelse bekräftad om man misstänker att man blivit drogad med knockoutdroppar.

Därför tog Minni kontakt med Yle och berättade sin berättelse.

En mojito i ett drinkglas.
Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek

Varje år beställs hundratal undersökningar av knockoutdroppar från centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium. Mörkertalet är större, men oftast lägger man minnesförlusten på alkoholens konto.

Minni är säker på att någon hällde knockoutdroppar i hennes cider. Hon säger att hon känner sig själv och sina gränser och hon tror inte att alkoholen kunde ha orsakat minnesförlusten.

- Mina kompisar har berättat att jag var vaken och vid medvetande, men jag hade ändå varit frånvarande och min blick hade varit ”tom”.

Kompisarna såg till att Minni kom hem. När hon vaknade på morgonen började hon genast fundera på vad som hade hänt och vad som kunde ha förorsakat det.

Blodprov tas alltid

Minni gjorde en polisanmälan om sina misstankar om knockoutdroppar och ett blodprov togs på akuten. Polisens blåstest var positivt och visade att hon hade druckit alkohol kvällen innan.

Servicechef Ann-Katrin Brandtberg på akuten på Vasa centralsjukhus berättar att det nu och då kommer patienter till akuten som misstänker att de har fått knockoutdroppar. Det händer inte varje dag, men det händer.

- Vid de flesta tillfällen har också alkoholmängden varit ganska stor.

Ann-Katrin Brantberg.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Enligt Brandtberg handlar det ofta om att man inte förstår eller kan tänka på hur olika alkohol kan påverka. Minnesluckor kan vara möjliga också om man har druckit större mängder alkohol.

Brandtberg försäkrar i alla fall att man på akuten tar allvarligt på om en patient misstänker knockoutdroppar.

- Om patienten misstänker knockoutdroppar tar vi alltid automatiskt ett blodprov. Blodprovet undersöks inte, utan det tas för säkerhetsskull om ärendet fortsätter till polisen. Det är sen polisens sak att undersöka blodprovet.

På alkoholens konto

Minnis blodprov undersöktes inte.

- Polisen berättade att blodprovet inte undersöks och att min anmälan inte leder någonstans.

Orsaken till det är Minnis resultat i polisens blåstest. Men Minni själv är ännu inte beredd att lägga minnesförlusten på alkoholens konto. Hon misstänker och befarar att ingen tror på hennes berättelse.

- När polisen ringde och berättade att undersökningen läggs ner sa konstapeln bara till mig att ”det blev tydligen en trevligare kväll än planerat.”

Mikael Appel framför ett övergångsställe.
Bild: Yle/Roger Källman

Ämnena kan försvinna snabbt ur blodet

Konstapel Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning ögnar igenom statistiken.

Han kan inte ta ställning till ett enskilt fall. Han kan inte heller säga hur många fall som liknar Minnis och som det inte görs någon ytterligare undersökning av.

Inom polisdistriktet finns i medeltal ett fall i månaden med misstänkta knockoutdroppar.

- I de här fallen ber polisen att den som utsatts går och tar ett blodprov. Blodprovet skickas för undersökning för att ta reda på om det finns droger i blodet.

Inom Österbottens polisinrättnings område fanns förra året inte ett enda fall där man skulle ha hittat droger i blodet och undersökningen avslutas ofta i det skedet.

Ett negativt resultat kan, enligt Appel betyda två saker. Antigen att det inte fanns några droger i blodet eller att ämnet har hunnit försvinna ur blodet.

Ämnena kan försvinna ur blodet om det har gått för lång tid innan blodprovet togs.

- Så kan det gå om personen meddelar om saken till exempel ett dygn senare. Det beror också på vilket ämne det är frågan om.

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
Bild: Mostphotos

Under hundra undersökningar per år

Undersökningarna av knockoutdroppar görs i Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium.

- Polisinrättningarna kan undersöka blodproven också på andra ställen, men vi har den uppfattningen att största delen av landets undersökningar kommer till oss, säger Rebecca Bucht på kriminaltekniska laboratoriet.

Provrör i ett laboratorium.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Antalet undersökningar ger en fingervisning om problemet. År 2015 beställdes 84 undersökningar av knockoutdroppar från laboratoriet. År 2016 var antalet 72 och förra året 91. Så många fall utreds alltså av polisen.

Av undersökningarna år 2017 var 40 negativa och 51 positiva. Positiv betyder att det i provet fanns alkohol, droger eller läkemedel.

Av de positiva proven hittades alkohol 17 prov och droger eller läkemedel hittades i 43.

Bucht tillägger att resultatet ändå inte betyder att det här är antalet fall av knockoutdroppar.

- Att det hittas något i proven säger ingenting om omständigheterna hur ämnet har kommit in i kroppen. Det kan hända att det har funnits recept på läkemedlen eller att de olagliga ämnena har använts frivilligt. De här sakerna utreds i förundersökningen.

Salofas nya snabbdrogtest som tillverkas i Salo.
Bild: Yle/Jarkko S. Lahtinen

Snabbdrogtest avslöjar knockoutdroppar

Biokemisten och docenten Terho Eloranta anser att problemet med knockoutdroppar förminskas i Finland.

- När problemet förminskas får man inte veta hur vanligt problemet är. Hela saken förblir okänd.

Eloranta är vd för ett företag som importerar bland annat snabbdrogtester.

Enligt honom används snabbdrogtester sparsamt i Finland trots att testet ur ett urinprov kan ge svar på om man har fått i sig droger under de senaste dygnen.

Med ett snabbdrogtest kan man också få reda på om det finns droger i ett glas med vätska.

- I Sverige används testet i det här syftet mycket oftare.

Enligt Eloranta är Minnis historia typisk eftersom myndigheterna ofta avskriver misstankarna om knockoutdroppar med att offret har druckit för mycket alkohol kvällen innan.

Polisen gör inga undersökningar för att bekräfta sin teori.

Text: Elina Kaakinen/Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Anna Ruda/Yle Österbotten

På andra språk

Diskussion om artikeln