Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Poutala överraskade inte – kroknade och var långt från medalj på sidodistansen

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 14:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det blev ingen OS-medalj för Mika Poutala i Sydkorea. På sidodistansen 1000 meter var han en outsider, men det blev ingen skräll. Finlands skridskohopp slutade 16:e. "Jag kunde inte ladda om fysiskt eller mentalt", säger Poutala.

I måndags grinade de små marginalerna Mika Poutala i ansiktet. Finländaren var på jakt efter en OS-medalj på sin favoritdistans 500 meter, men missade pallen knappt.

Han slutade fyra – tre hundradelar från bronset. Inför den andra OS-starten berättade Poutala att han ändå hade lyckats lägga besvikelsen bakom sig.

På den dubbla distansen 1000 meter var han en outsider i tätstriden. Finländaren gick in som säsongens sjätte snabbaste åkare i startfältet.

Åkte tillsammans med favoriten

Poutala startade i det allra sista paret tillsammans med nederländske guldfavoriten Kjeld Nuis. Nuis tog hem 1500 meter tidigare under OS och hade chansen att ta en dubbel i Sydkorea.

Havard Lorentzens ledartid inför det sista heatet låg på 1.07,99. Norrmannen vann 500 meter tidigare i veckan och låg alltså i guldläge.

Poutala – EM-femma på 1000 meter tidigare i vinter – låg bra med från start, men kroknade under andra halvan av loppet. Finländaren åkte in på 1.09,58 och slutade 16:e.

– Det kändes inte bra. Fokus låg på något sätt så mycket på måndagens lopp att tanken var tom efter det. Jag kunde inte ladda om fysiskt eller mentalt, säger Poutala i intervjuzonen.

Nuis tog guldet med fyra hundradelars marginal till Lorentzen.

"Varit otrolig känsla"

Efter besvikelsen på 500 meter hanterade Poutala läget med att publicera ett videoklipp på Facebook där han beskrev sina känslor.

Han säger att han känner det finländska folkets kärlek.

– Man känner hur positiva finländare är. Det har varit en helt otrolig känsla. Jag hade hoppats att jag skulle ha kunnat ge något ännu bättre tillbaka.

Poutala fyller 35 i sommar och han vet inte hur det blir med en fortsättning av karriären.

– Det tar säkert hela våren innan jag själv vet hur framtiden ser ut.

Koskela: ”Mycket känslor”

I dag gjorde veteranen Pekka Koskela sin sista stora tävling i skridsko-ovalen i Gangneung. 35-åringen körde i det andra paret och hade en tung dag.

Pekka Koskela, OS 2018.
Bildtext Pekka Koskela sätter punkt nu.
Bild: Lehtikuva

Koskela, som har haft världsrekordet på just 1000 meter, åkte i mål på tiden 1.11,76. Han slutade sist i tävlingen.

– Det är mycket känslor som kommer fram nu. Alla minnen, det blev en fin karriär. Jag kommer fortfarande ihåg hur det där världsrekordloppet kändes, säger Koskela till Yle.

Koskela fortsatte att beskriva sina känslor i intervjuzonen.

– Tårarna kom när gick nerför de där trapporna. Det är inte lätt nu, men jag har njutit väldigt mycket av de här sista dagarna.

Resultat, 1000 meter:

1) Kjeld Nuis, Nederländerna 1.07,95
2) Havard Lorentzen, Norge + 0,04
3) Tae-Yun Kim, Sydkorea + 0,27
4) Joey Mantia, USA + 0,61
5) Takuro Oda, Japan + 0,61
---
16) Mika Poutala, Finland + 1,63
36) Pekka Koskela, Finland + 3,81

Diskussion om artikeln