Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan Altia bli en ny folkaktie? MTK och företagare tveksamma

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 18:11.
Koskenkorva.
Bildtext Äkta finländsk Koskenkorva - också i framtiden?
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Regeringens besked om att låta börsnotera Altia väcker blandade känslor. Särskilt bland odlarna i Österbotten finns en stark vilja att behålla majoriteten av Altia i finländsk ägo, men det är lättare sagt än gjort.

- Det finländska kapitalet är mycket intresserat av Altia, försäkrade näringsminister Mika Lintilä (C) på fredag.

Altia har redan förts fram som en så kallad folkaktie, som kan locka också småplacerare: ett välbekant finländskt företag som säljer välbekanta produkter. Men i praktiken är det mer komplicerat.

Företagare: Varifrån ska pengarna komma?

Marko Mäkinen driver företaget Pramia, som tillverkar likörer, brännvin och andra alkoholdrycker i Kurikka, grannkommun till Ilmajoki där Altias anrika Koskenkorva-fabrik ligger.

Då regeringen började utreda en försäljning av Altia i fjol höstas tog Mäkinen kontakt med statsrådets kansli och erbjöd sig att köpa hela bolaget direkt. Finansieringen hade nog ordnat sig, säger han.

Statsrådets hus i Helsingfors
Bild: Mikael Crawford/Yle

Mäkinen litar på sin förmåga som företagare. Han grundade Pramia år 1990 och företaget har expanderat i maklig takt. Men då Altia nu ska börsnoteras är Mäkinen inte intresserad längre.

- Jag vill inte bli en delägare bland många, jag vill ha allt eller ingenting, säger Mäkinen.

Staten tänker behålla minst en tredjedel av Altia, och sälja ut resten. Två tredjedelar av bolaget kan alltså hamna i utländsk ägo.

Mäkinens främsta avsikt med att ge bud på Altia var just att behålla hela bolaget i inhemsk ägo, använda inhemska råvaror och hålla bolagets tillverkning kvar i Finland också i fortsättningen.

Ax på fältet.
Bildtext Altia köper mängder av inhemskt korn.
Bild: Yle/Andy Ödman

Altia uppger att 85 procent av råvarorna till fabriken i Koskenkorva kommer från lokala odlare inom en 150 kilometers radie från fabriken.

Viceordföranden i Ilmajoki kommunfullmäktige Risto Lahti (C) skriver på Twitter att kommunen borde föregå med gott exempel och teckna en "betydande" mängd aktier i det nya Altia. Han påpekar att det också ligger i de lokala odlarnas intresse att äga andelar i bolaget.

- Varifrån ska odlarna få sådana pengar, undrar Marko Mäkinen.

MTK: Det handlar inte om vilja

Mäkinen får medhåll av Yrjö Ojaniemi, lantbrukarcentralen MTK:s verksamhetsledare i södra Österbotten. Han oroar sig för att ägandet i Altia försvinner utomlands i och med börsnoteringen.

Ojaniemi påpekar att odlarna har flera dåliga år bakom sig och att det behövs mer kapitalstarka krafter för att trygga det inhemska ägandet i Altia.

– Det handlar inte om brist på vilja bland odlarna. Det finns helt enkelt inte pengar, säger Ojaniemi.

Sprit av märket Koskenkorva.

Staten säljer ut: Alkoholbolaget Altia listas på börsen

Staten siktar på att äga bara en tredjedel.

Diskussion om artikeln