Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

"Det var två steg framåt och ett steg bak, men småningom lärde jag mig" - om konsten att välja lycka

Från 2018
Jenny Belitz-Henriksson är författare och bloggare.
Bildtext Jenny Belitz-Henriksson är bloggare och författare.
Bild: Timo Turkka Photography

“Är du lycklig?” Frågan får de flesta att stanna upp. Är jag lycklig? Hur lycklig ska man vara och hur ofta för att klassas som lycklig?

Enligt författaren, bloggaren och inspiratören Jenny Belitz-Henriksson är lycka inte enbart avhängigt av att alla bitar i livspusslet mirakulöst fallit på rätt plats. Det kan lika väl vara ett vardagligt tillstånd som man själv kan påverka.

- Lycka är att man tycker om sitt liv och är nöjd i sin vardag. Lycka är en grundkänsla i livet då man fokuserar på det som är bra trots de motgångar som hör livet till.

Från svårighet till insikt

Jenny själv har genomlidit många svårigheter men hon säger att de i slutändan hjälpt henne att vara den hon är idag, att det är lättare att uppskatta småsaker då man inte alltid haft det så lätt.

Då Jenny närmade sig 40-årsstrecket kände hon sig trött och sliten. Trots ett jobb som idrottsinstruktör hade småbarnsåren satt sina spår både i bristande ork och övervikt.

Hon bestämde sig för att ge sig själv en livsstilsförändring i födelsedagspresent och nu, ett rejält år senare har hon gått ner 20 kilo och i somras slutförde hon Stockholm maraton.

Hon poängterar dock att det inte enbart handlat om en fysisk förändring.

- Det räcker inte med att träna kroppen, man måste också jobba på sin mentala styrka. Jag började fundera på vad som gör mig glad. Det var två steg fram och ett steg bak men småningom lärde jag mig fokusera på det goda i tillvaron.

Löpare på isig bana.
Bildtext Löpning gör Jenny lycklig.
Bild: Timo Turkka Photography

Konsten att hantera svårigheter

Genom aktivt arbete med det egna jaget har Jenny även hittat sätt att hantera mindre roliga händelser i livet.

- Om jag möter svårigheter blir jag inte genast handfallen och modfälld. Jag tänker mer på vad denna känsla vill säga till mig och vad kan jag lära mig av den.

Ingen är immun mot svårigheter men jag låter inte negativiteten sänka mig längre

Jenny säger att det är helt mänskligt att stundvis tycka synd om sig själv och vältra sig i det upplevda eländet men att man sedan måste man bryta ältandet med att göra något man tycker om.

- Motionera, läs en bok, baka… vad det nu kan vara. Det är svårt att vara negativ då man gör något man tycker om.

Jenny Belitz-Henriksson yogar på brygga.
Bildtext "En tacksam människa är en lycklig människa" - Jenny Belitz-Henriksson
Bild: Jenny Belitz-Henriksson

Lycka provocerar

Lyckliga och lyckade människor både inspirerar och provocerar. Är man själv nere i en svacka kan det sticka lite extra i ögonen om någon i ens omgivning är väldigt uppåt.

- Folk tror ofta att en glad människa alltid haft det lätt, att man måste vara lite enkel eller född med guldsked i mun för att kunna vara sådär himla glad.

Jenny poängterar att alla vet att det finns hemska saker i världen och att ingen är immun mot livets berg- och dalbana. Det hur man upplever och hanterar den på ett positivt sätt är dock en konstform alla kan lära sig bemästra.

- Oberoende livssituation kan man välja en positiv attityd och jag själv tycker att livet är lättare då jag fokuserar på de goda sakerna.

Tacksamhet ger lycka

Vardagliga saker som många tar för givet och inte fäster desto mer uppmärksamhet vid kan innehålla en uppsjö av saker att vara tacksam för. Att få vakna, ha ett trevlig jobb och en familj man älskar.

När man haft riktiga svårigheter i livet och lyckats ta sig igenom dem…då bryr man sig inte mycket om det fastnat hundbajs under skon

Läs också: Livsstilsförändring som 40-årspresent till sig själv
Jennys blogg: Vastaisku ankeudelle

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln