Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu kramar kölden vattenrören – värmeslinga bättre än gamla knep

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2018 07:57.
Termometer på en vägg utomhus, visar-18 grader.
Bild: Mostphotos / Mikkel Bigandt

Ett trick som många använder för att slippa frysande rör kan göra stor skada. Sportlovet kan ha bjudit på otrevliga överraskningar för en del husägare.

Många hus har stått tomma under sportlovet medan kölden knäppt på. Risken är stor att vattenrör fryser, senast då temperaturen stiger närmare noll.

Herbert Karlsson på BH-rör i Pargas har jobbat som rörmokare i över trettio år. Han vet att dåligt isolerade rör fryser säkert.

– Det är sent att börja isolera då det redan frusit.

Kopparrören spricker i kylan, men plaströren tar inte skada på samma sätt. Värmeslinga hindrar att vattenrören fryser och sådana installeras i många hus numera, säger Karlsson. De är självreglerande och slår på då det blir kallt.

Varnar för frysande avlopp

Ett knep som många använder är att lämna kranen att rinna lite grann. Det kan funka, men kan också bli riktigt illa. Herbert Karlsson säger att det istället kan leda till att avloppet fryser om vattenflödet inte är tillräckligt.

Om det ändå går så illa att rören fryser, så ska man först kolla var det frusit, sedan kan man försiktigt värma stället med värmepistol.

I år råkade det sig att köldknäppen sammanföll med sportlovet då många är borta.

– Många har varit ute och rest och husen har stått tomma i ungefär en vecka. Det är det som är farligt om ingen använder vattnet.

vattenrör
Bild: Yle/Lotta Sundström

-35 i tre veckor

Tillsvidare har ingen ringt Karlsson om rör som frusit, med tidigare denna vinter fick han några samtal. Dagarna blir ändå längre mot våren och solen börja värma. Värre var det vintern 1987, minns Karlsson.

– Då var det -35 grader i tre veckor. Man gjorde inget annat än lappade rör. De frös hela tiden överallt, det var riktigt hopplöst. Och flera månader efteråt lappade man rör.

Paavo Rapo bor i ett nittio år gammalt trähus i Åbo. Det är betydligt varmare i husets källare än på utsidan, men trots det är vattenrören utsatta för kölden. Utanför är temperaturen kring tio minusgrader och inne i källaren är det kring noll grader. Vattenrören löper längs källartaket. Han har klarat sig utan att rören frusit, men han är beredd. En blå kabel går in i vattenröret. Det är värmeslingan.

– Vi kopplade in den igår. Ännu har det inte varit problem med kölden och hoppas det inte blir det heller. Vi vill inte att rören fryser, det är inte bra.

Diskussion om artikeln