Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försöken att rösta om vapenvila i Syrien fortsätter - säkerhetsrådet samlas på lördagen

Från 2018
Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzea (till vänster) talar med Syriens FN-ambassadör Bashar al-Ja'afari den 23 februari då säkerhetsrådet försökte enas om en resolution om vapenvila i Syrien.
Bildtext Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzea (till vänster) talar men Syriens FN_ambassadör Bashar al-Ja'afari den 23 februari säkerhetsrådet försökte enas om en resolution om vapenvila i Syrien.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

FN:s säkerhetsråd väntas i kväll rösta om en humanitär vapenvila i Syrien.

Säkerhetsrådet försökte rösta om vapenvilan på fredagen, men rådets kuwaitiska ordförande Mansour Al-Otaiba sade efter sex timmars förhandlingar att länderna i säkerhetsrådet är väldigt nära en överenskommelse och att förhandlingarna fortsätter.

Den kuwaitiska FN-ambassadören sade att rådet kommer att sammanträda 12 lokal tid på lördagen (19 finsk tid) och att länderna kommer att rösta.

Enligt resolutionsutkastet ska vapenvilan träda i kraft 72 timmar efter att resolutionen antagits, varpå humanitära konvojer omedelbart ska få köra in i belägrade områden och sjukvårdspersonal ska få evakuera svårt sjuka och skadade personer.

Över fem miljoner i akut behov av hjälp

Enligt resolutionen är 5,6 miljoner människor i över 1 200 samhällen i akut behov av hjälp. Nästan 3 miljoner av dem finns på ställen som är svåra att nå eller under belägring.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog säger att han är extremt frustrerad över att rådet inte kunnat enas om en resolution, eftersom läget är förfärligt och kräver omedelbara åtgärder.

Medan förhandlingarna har pågått har syriska regeringsstyrkor fortsatt att bombardera den rebellstyrda enklaven östra Ghouta intill huvudstaden Damaskkus.

Många civila dödsoffer

USA:s FN-ambassadör kritiserade på Twitter Ryssland för att fördröja vapenvilan. Hur många fler ska dö innan Säkerhetsrådet röstar, frågade hon.

Mer än 460 civila, över hundra av dem barn, har dödats i den sex dagar långa offensiven mot enklaven.

Ryssland har vid förhandlingarna krävt att rebellstyrkor som bekämpar syriska regeringstrupper ska följa vapenvilan. Som en eftergift till Ryssland ska vapenvilan inte gälla operationer mot terrorgrupperna Islamiska staten och al-Qaida samt grupper som är associerade med al-Qaida.

Enligt resolutionsutkastet ska förutom Ghouta även belägringen av Yarmouk, Foua och Kefraya hävas omedelbart.

Biståndsarbetare hjälper ett skadat barn efter att Douma i östra Ghouta bombats.

Säkerhetsrådet gör nytt försök: Vapenvila behövs nu i Syrien!

Det är oklart hur Ryssland kommer att rösta.

Diskussion om artikeln