Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från mystiska dalar till mytisk ikon – snart är Iivo Niskanen alla tiders blåvita skidåkare

Från 2018
Uppdaterad 24.02.2018 12:01.
Iivo Niskanen efter OS-guldet 2018.
Bildtext Ingenting är omöjligt för Iivo Niskanen, skriver Janne Isaksson.
Bild: All Over Press / Yle

Utifrån sett verkar Iivo Niskanens väg till dubbel olympisk mästare spikrak. Stigen har ändå varit kantad av en del bekymmer – som han gång på gång övervunnit. Snart är han bäst genom tiderna, skriver Yle Sportens Janne Isaksson.

– I fjol hade jag inte så många kompisar, när framgången inte kom. Jag vet vilka som har stöttat mig, ni är viktigast för mig. Ni trodde på mig också när det gick sämre.

Iivo Niskanen försökte hålla tillbaka tårarna i Lahtis förra vintern. VM-guld på 15 kilometer klassiskt, en dröm som gått i uppfyllelse.

1106 dagar hade gått sedan OS-smällen i par med Sami Jauhojärvi i lagsprinten i Sotji 2014. 1106 långt ifrån lätta och problemfria dagar – även om stigen mot den majestätiska femmilen i Pyeongchang ser spikrak ut.

Överivrig junior

Iivo Niskanen klev fram som ett stort framtidsnamn redan i tidig ålder. Den största kapaciteten i åldersklassen, men en kapacitet som nöttes ner av envisa hälsobekymmer.

– Som ung var jag väldigt ivrig att träna och kanske inte alltid helt till punkt och pricka följde Eskos (tränaren Paavola) råd, berättade Niskanen i Sportmagasinet i januari.

– Sen kom de mystiska sjukdomarna, som man aldrig riktigt hittade orsaken till. Jag flög flera gånger ner från gymnasiet i Vuokatti till Helsingfors för undersökningar, men fick inga svar. Det förblev ett litet mysterium.

Sportmagasinet: Skid-VM i Lahtis - ett mål och en etapp på väg mot OS - Spela upp på Arenan

Under ledning av tränarlegendaren Paavola lades ändå träningsgrunden som Niskanen och Olli Ohtonen nu fått bärga frukterna av. Ohtonen tog över tränaransvaret sommaren 2013.

Den tidigare landslagsåkaren Ohtonen, som skriver sin doktorsavhandling om den fria skidteknikens biomekanik, har ända sedan samarbetet började konstant diskuterat upplägget med sin adept, i stället för att slänga fram ett färdigt facit. De har utvecklat varandra.

Gick över gränsen

Vintern efter den oväntade OS-succén i Sotji var svår med undantag för världscupsegern i Ruka i november 2014, och efter säsongen satte sig Niskanen och Ohtonen ner vid ritbordet.

– Jag kommer säkert aldrig att träna så hårt som jag tränade den hösten (2015). Jag åkte från läger till läger och upp på höghöjd från ett tufft läger med bara två dagars återhämtning.

Det var egentligen inte särskilt vettigt, har Niskanen och Ohtonen senare konstaterat. Belastningen blev för stor. Samtidigt byggdes grunden ytterligare och man lärde sig känna sina gränser.

Vintern var ännu jobbigare än den förra – fram till den allra sista tävlingen i de finländska mästerskapen i Ruka i april 2016.

50 kilometer klassiskt. Iivo Niskanen etta med över fem minuters marginal. Äntligen stämde allting igen.

Under de gångna åren hade han tidvis ifrågasatt om systemet var det rätta, men nu fanns ingen tvekan kvar. Nu var vägen mot den absoluta världseliten tydligt utstakad.

”Guld hela pojken”

Iivo Niskanens liv förändrades efter Sotji. Det mesta vändes upp-och-ner. Lahtis var däremot bara en fullständigt naturlig etapp. Förväntningar fanns – och de infriades.

Samma sak i Pyeongchang.

Han kontrollerade loppet från början till slut, var modig och framfusig, höll huvudmotståndarna under noggrann uppsikt, vägde in väderprognoser och andra yttre förhållanden i de taktiska dragen och fattade endast korrekta beslut.

OS i Korea: Iivo Niskanens mamma Tarja skrek sig hes under guldloppet - Spela upp på Arenan

– Han är gjord av guld hela pojken, snyftade en hes och lycklig mamma Tarja efter den fantastiska uppvisningen.

Föräldrarna Tarja och Eero har erbjudit Iivo och Kerttu Niskanen perfekt grogrund i norra Savolax. I den uppmuntrande atmosfären har självförtroendet växt – och just nu känns det som om inget kan knäcka 26-åringen från Vieremä.

Störst genom tiderna

Iivo Niskanen är nu mästare i stafett, intervallstart och masstart. Han koncentrerade sig mer på skejtteknik och sprint inför denna säsong och har tagit enorma framsteg.

Han borde ha sina bästa skidår framför sig och kan vid följande OS i Peking 2022 ta det definitiva klivet upp som Finlands alla tiders skidåkare.

– Glöden, ivern och tävlingspsyket, svarar Olli Ohtonen på Sportmagasinets fråga vad som inte ändrats hos Niskanen under årens gång.

– Iivo kan prestera på topp när det gäller som mest. Och han har det som alla toppidrottare måste ha, viljan att vinna.

Sportmagasinet: Iivo Niskanen och hans guldtränare Olli Ohtonen. - Spela upp på Arenan

Veikko Hakulinen tog guld i tre OS på raken, Marja-Liisa Kirvesniemi (f. Hämäläinen) har tre guld i såväl OS som VM – men Niskanen har allt som krävs för att gå förbi dem och alla andra.

Hittills har han satsat mer eller mindre allting på ett kort i stortävlingar – och levererat. Framöver finns fler alternativ, fler chanser att göra historia.

Skulle det bli en tredje OS-fullträff om fyra år skulle Niskanen bli den blott fjärde finländaren att ta guld i tre olympiska spel efter Hakulinen, löparkungen Paavo Nurmi och roddarlegendaren Pertti Karppinen.

Det är förstås att gå händelserna fruktansvärt mycket i förväg – men för tillfället känns ingenting omöjligt.

Iivo Niskanen, OS 2018.

Eniga experter hyllar skidkungen Niskanen: "Är Finlands bästa idrottare"

Niskanen gjorde allt rätt i säsongens viktigaste tävling.

Iivo Niskanen, OS 2018.

Lyckan var total hos föräldrarna efter Niskanens guldlopp: "Man fick gåshud"

Managern: ”Nu har han allt som man kan ha i prisskåpet.”

Diskussion om artikeln