Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt svenskt guldjubel – blev det mest framgångsrika landet i curling

Från 2018
Sofia Mabergs, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Anna Hasselborg jublar
Bild: Lehtikuva

Det var aldrig något snack om saken i damernas curlingfinal. Det svenska laget var betydligt bättre än sina sydkoreanska motståndare och säkrade landets sjunde guld i Pyeongchang.

Sverige har tidigare vunnit två OS-guld i curling på damsidan. Lag Anette Norberg vann guld både i Turin 2006 och i Vancouver 2010.

Nu var det Anna Hasselborgs lag som fick kliva högst upp på den olympiska prispallen och samtidigt blev Sverige det mest framgångsrika landet i damernas curling. Sverige har nu tre guld mot Kanadas två.

Det har var också fjärde gången i rad som ett svenskt lag tog en medalj på damsidan. För fyra år sedan i Sotji blev det ett silver.

Avgjorde i sjunde omgången

Sverige kopplade tidigt ett litet grepp om finalen mot Sydkorea. Det definitiva avgörande kom i den sjunde omgången då laget plockade tre poäng och tog ledningen med 7–2.

Då kunde Sydkorea inte längre resa sig och Sverige vann till slut finalen med 8–3. I det svenska laget ingick Anna Hasselborg, Sofia Mabergs, Sara McManus, Agnes Knochenhauer samt reserven Jennie Wåhlin.

Sveriges har nu tagit tretton medaljer i Pyeongchang, sju guld och sex silver.