Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen ny skräll av Tyskland – ryska favoriterna vann OS-guld efter drama

Från 2018
Uppdaterad 25.02.2018 12:10.
Korean olympialaiset: Saksan sensaatio jäi pienestä kiinni - venäläiset otti olympiakulta jatkoajalla - Spela upp på Arenan

Tyskland var 56 sekunder från ett sensationellt OS-guld i ishockey. Då kvitterade det ryska stjärnlaget och i förlängningen avgjorde sedan Kirill Kaprisov.

De tyska skrällarna har avlöst varandra i herrarnas ishockeyturnering. Tyskland har slagit ut Sverige och Kanada på sin väg till finalen och nu var man väldigt nära att besegra även det ryska laget.

Tyskland gick mot ett guld efter Jonas Müllers 3–2-mål då drygt två minuter återstod att spela, men det ryska laget plockade ut målvakten i numerärt underläge och Nikita Gusev satte in kvitteringen då 56 sekunder återstod.

Finalen gick till förläning och guldet avgjordes då Tyskland drog på sig en utvisning. Kirill Kaprisov satte in 4–3-segermålet halvvägs in i förlängningen.

Senast det blev ryskt guld i herrishockey i OS var i Albertville 1992. Då under namnet OSS.

Tyskland hamnade i underläge

I samtliga slutspelsmatcher tidigare i turneringen har Tyskland varit det lag som gjort det första målet men nu hamnade man i underläge då Vjatjeslav Vojnov gjorde 1–0 i slutet av första perioden.

Trots att det var rysk dominans i den andra perioden så lyckades Tyskland kvittera. Felix Schütz föste lite turligt in kvitteringen från nollvinkel efter 29.32. Pucken studsade på den ryske målvakten Vasilij Kosjetjkins knä och handske innan den gick in i mål.

Matchen stod och vägde i den sista perioden och med 6.39 kvar att spela kunde de ryska spelarna ha sänkt Tysklands gulddrömmar. Nikita Gusev satte in 2–1 från snäv vinkel men direkt efter tekningen gick ryssarna bort sig i egen zon och Dominik Kahun kvitterade.

Och slutminuterna blev sedan händelserika med ett tyskt ledningsmål och en rysk kvittering.

Resultat:

OAR – Tyskland 4–3
19.59 1–0 Vjatjeslav Vojnov (Gusev, Kaprizov)
29.32 1–1 Felix Schültz (Macek, Hager)
53.21 2–1 Nikita Gusev (Kaprizov)
53.31 2–2 Dominik Kahun (Mauer, Ehliz)
56.44 2–3 Jonas Müller (Ehliz, Hordler)
59.04 3–3 Nikita Gusev (Zub, Kaprizov)
69.40 4–3 Kirill Kaprizov (Gusev, Voinov) pp

Diskussion om artikeln