Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexskandal vid Internationella Röda Korset - över 20 anställda har fått gå på grund av sexköp

Från 2018
Internationella Röda Korset generaldirektör Yves Daccord
Bildtext Internationella Röda Korset generaldirektör Yves Daccord
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) säger att 23 anställda har lämnat biståndsorganisationen sedan 2015 på grund av sexuellt ofredande.

Sedan 2015 har 21 anställda antingen avskedats eller sagt upp sig för att ha köpt sex. Ytterligare två personer har på grund av motsvarande misstanker inte fått förnyat kontrakt, säger ICRC:s generaldirektör Yves Daccord i ett uttalande.

Daccord säger att han känner djup sorg över att komma med det här beskedet. Han säger att Internationella Röda Korset är fast beslutet att bli bättre på att hantera alla brott mot ICRC:s interna regler samtidigt som rörelsen bygger upp en inkluderande verksamhetskultur där alla är respekterade.

Flera skandaler

Biståndssektorn har på sistone skakats av skandaler. Den brittiska biståndsrörelsen Oxfams landschef i Haiti medgav tidigare i veckan att han haft prostituerade på sitt residens i anslutning till biståndsverksamhet.

Brittiska tidningar avslöjade nyligen att Oxfam hållit tyst om att flera biståndsarbetare köpte sex i Haiti under jordbävningen där år 2010.

Flera skandaler har också avslöjats inom flera FN-organisationer och bland FN:s fredsbevarare. Det har rört sig bland annat om sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande.