Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien bröt mot eldupphöret i Ghouta - civila på bägge sidor ändå nöjda med relativt lugn

Från 2018
Uppdaterad 25.02.2018 11:06.
400 000 instängda civila i Ghouta hoppas på snabb hjälp häjlp från omvärlden. Läget är värst i staden Douma, som ligger nära frontlinjen
Bildtext 400 000 instängda civila i Ghouta hoppas på snabb hjälp från omvärlden. Läget är värst i staden Douma, som ligger nära frontlinjen
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Den syriska regeringen har brutit mot avtalet om ett humanitärt eldupphör i den rebellkontrollerade enklaven Ghouta utanför Damaskus.

Regeringens stridsplan utförde minst två flygattacker i går kväll efter FN:s beslut om eldupphör och ytterligare två flygräder på söndag morgon, enligt det Syriska människorättsobservatoriet.

Det har också förekommit en del artilleriattacker i den rebellkontrollerade staden Douma, som ligger i Ghouta vid fronten mot regeringskontrollerade Damaskus.

Människorättsobservatoriets chef Abdel Rahman säger att det också förekom eldstrider mellan regeringsstyrkor och islamistrebeller från Jaish al-Islam, en av de rebellgrupper kontrollerar delar av Ghouta.

Rebellerna i Douma, den största staden i Ghouta, är nöjda med eldupphöret som ger dem en möjlighet att andas ut
Bildtext Rebellerna i Douma, den största staden i Ghouta, är nöjda med eldupphöret som ger dem en möjlighet att andas ut
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Rebeller nöjda

Jaish al-Islam försäkrar i varje fall att den tänker följa FN:s krav på ett eldupphör till punkt och pricka.

- Jaish al Islam är fast besluten att skydda hjälpkonvojer som tar sig in i Ghouta, säger gruppen som samtidigt varnar för att den kommer att reagera omedelbart om regeringsstyrkor bryter mot avtalet.

Islamistgruppen Faylaq al-Rahman som kontrollerar östra Ghouta tillsammans med Jais al-Islam, har också gett sitt stöd åt avtalet.

Både regeringsanhängare och oppositionsaktivister säger att eldupphöret har följts i stort och att det inte har rapporterats om nya dödsoffer sedan igår.

Läget lär nu vara betydligt lugnare än under den gångna veckan, då över 500 belägrade civila dödades i massiva flyg- och artilleriattacker.

FN har länge klagat över hur svårt det är att få in hjälp till 400 000 belägrade civila i Ghouta
Bildtext FN hoppas att man snabbt kan leverera mat och mediciner till närmare 400 000 belägrade civila i Ghouta
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Hjälp till hungrande civila

FN:s säkerhetsråd röstade på lördag kväll enhälligt för ett 30 dagar långt humanitärt eldupphör, som ska ge en möjlighet att leverera hjälp till nära 400 000 instängda civila i Ghouta.

Ghouta kallas ofta "hjärtat för lidandet i Syrien" och FN har ständigt klagat över hur svårt det är att få regeringens tillstånd att sända in hjälpkonvojer till det rebellkontrollerade området som består av byar om förstäder som Douma.

Säkerhetsrådets resolution slår inte fast någon exakt tidtabell för eldupphöret eller några riktlinjer för hur och när lidande i Ghouta kan få hjälp.

Det har synts betydligt fler bilar och fotgängare på gatorna i Damaskus sedan FN beslöt om ett humanitärt eldupphör i Ghouta och Damaskus
Bildtext Det har synts betydligt fler bilar och fotgängare på gatorna i Damaskus sedan FN beslöt om ett humanitärt eldupphör på lördag kväll
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Liv ute på gatorna

Oppositionsaktivisten Anas al-Dimashqi som bor i Ghouta säger att natten var lugn men att man ännu kan höra regeringens stridsplan och drönare ovanför enklaven.

På regeringssidan i Damaskus verkade invånarna nöjda med att raketattackerna från Ghouta för tillfället har upphört.

Det syntes betydligt fler bilar och fotgängare ute på gatorna än tidigare, och en del invånare som hade lämnat sina hem nära frontlinjen börjar återvända hem, enligt ögonvittnen.

Källor; AFP, AP

Diskussion om artikeln