Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Putin ringde guldtränaren genast efter finalen: ”Vi tjänar för Rysslands bästa”

Från 2018
Ryske hockeytränaren Oleg Znarok pratar i telefon.
Bildtext Ryske hockeytränaren Oleg Znarok pratade med president Vladimir Putin kort efter att OS-guldet säkrats.
Bild: All Over Press

Den högdramatiska hockeyfinalen hade knappt avslutats när den ryske förbundskaptenen Oleg Znarok fick ett telefonsamtal. I andra änden? Högsta statsledningen med president Vladimir Putin i spetsen.

Det var på presskonferensen efter de ryska OS-idrottarnas thrillerartade 4–3-seger över Tyskland som Znarok fick frågan vem han pratat med och glatt berättade att samtalet kommit från Rysslands högsta ledning, med bland annat Vladimir Putin.

– Vi tjänar för Rysslands bästa, lade Znarok till.

OS-guldet togs officiellt inte av Ryssland, och hockeytruppen fick strax före finalen också veta att det inte blir någon rysk fana på OS-avslutningen. Det ryska laget tvingas också avsluta spelen som ”OAR”.

– Vi fick reda på att det skulle bli så. Vi tog emot beskedet med lugn. Ryssland finns i våra hjärtan, sade Znarok i presskonferensrummet utanför OS-ishallen i Pyeongchang.

"Jag hade tur"

Znaroks modiga matchning av laget bidrog till den ryska hockeytriumfen. När Tyskland i slutskedet ledde med 3–2 och dessutom fick spela i powerplay skickade Znarok ut offensiva vapnen Nikita Gusev och Kirill Kaprizov som anfallsduo i numerärt underläge.

– Varje millisekund räknas. Det gäller att ta rätt beslut i rätt läge. Jag hade tur, sade Znarok.

Två veteranspelare fick mycket fokus efter matchen, turneringens MVP Ilja Kovaltjuk och OS-hockeyns äldsta spelare Pavel Datsjuk. Men tränaren ville inte kommentera legendarernas insatser.

– Vi är ett lag, och det här var verkligen ett lag. En för alla, alla för en, sade Znarok.

"Har inga drömmar kvar"

En stund tidigare i intervuzonen hade Datsjuk förklarat hur stort det var att vinna OS-guld.

– Jag har uppnått min dröm. Nu har jag inga drömmar kvar, sade Datsjuk som vunnit OS, VM, Gagarin Cup och Stanley Cup.

Och en olympisk guldmedalj slår till och med det sistnämnda.

– Här spelar du för ditt land. Det är viktigare, sade Datsjuk.

– Det var den galnaste matchen nånsin. När vi drabbades av utvisningen med två minuter kvar trodde jag ärligt talat inte att vi skulle bli olympiska mästare, erkände Ilja Kovaltjuk.

"Hela Tyskland vaknade"

Men med en spelare i utvisningsbåset och det egna målet tomt kvitterade det ryska laget. Och Tyskland förblev 55 sekunder från att ett totalt sensationellt guld.

– Vi blev förvånade över att de tog ut målvakten när vi spelade powerplay. Och så hade vi otur när Yannic Seidenberg tappade hjälmen och tvingades åka och byta, berättar tyska stjärnskottet Dominik Kahun för Yle Sporten om den sena kvitteringen.

Ni verkar ändå inte alltför besvikna.

– De första tio minuterna efter matchen var vi riktigt ledsna och grät. Men sen insåg vad vi har gjort. Vi har ett silver, vad mer kan man begära? Före turneringen hade inget väntat sig att vi skulle ta medalj. Det är otroligt. Jag hörde att hela Tyskland vaknade för att se matchen. Det är ofattbart, säger Kahun.

Tyskland mot Ryssland i OS

Ingen ny skräll av Tyskland – ryska favoriterna vann OS-guld efter drama

Kirill Kaprisov avgjorde finalen i förlängningen.

Diskussion om artikeln