Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita tårarna efter tremilen – Saarinen om avskedet: "Blev känslosamt"

Från 2018
Uppdaterad 25.02.2018 12:04.
Aino-Kaisa Saarinen gråter.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen avrundar karriären efter den här säsongen.
Bild: Lehtikuva

En höll inte för medalj, en annan avslutar karriären. Både Kerttu Niskanen och Aino-Kaisa Saarinen grät öppet efter OS-tremilen. ”Jag är helt tom”, säger OS-sexan Niskanen.

Länge såg det ut som att Kerttu Niskanen mitt i allt hade grävt fram medaljform i Sydkorea. Niskanen hakade på Teresa Stadlober och Krista Pärmäkoski i medaljkampen bakom överlägsna Marit Björgen.

Niskanen, som flera gånger stannat precis utanför pallen i mästerskapstremilar, orkade inte hela vägen. Hon kroknade och slutade sexa i det sista OS-loppet.

Efteråt var hon riktigt knäckt. Vid Yles intervjumikrofon brast det. Rösten höll knappt och tårarna kom.

– Jag är så besviken. Det här var ett av min karriärs viktigaste lopp. Det fanns så många problem före tävlingen. Nu är jag helt tom, men det fanns inte tillräckligt med krafter.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Korea: Kerttu Niskanen bröt ut i tårar efter tremilsbesvikelsen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Vet inte vart formen försvann"

Niskanen har inte rosat marknaden under OS. Den sista insatsen var åtminstone den klart bästa.

– Mina förberedelser gick riktigt bra. Jag vet inte vart formen försvann. Jag nådde inte den form som jag ville ha. Det är svårt att hitta anledningen till det. Det här känns inte bra. OS gick inte som jag ville.

Kerttu Niskanen.
Bildtext Medan Krista Pärmäkoski fixade medalj tvingades Kerttu Niskanen släppa.
Bild: Lehtikuva

En sak fick ändå henne att vara lite nöjd. Hon får se sin lillebror Iivo ta steget upp på pallen och ta emot sitt OS-guld i dag.

– Jag är lycklig för hans skull. Det kompenserar min egen besvikelse en aning.

"Tacksam och lycklig"

Niskanen var inte den enda finländskan med tårar i ögon. Direkt vid målgången var det tydligt att Aino-Kaisa Saarinen inte kunde hålla tillbaka känslorna.

39-åringen förlorade med över åtta minuter till Björgen och slutade 20:e. Det blev samtidigt hennes allra sista mästerskapsstart.

Aino-Kaisa Saarinen gråter.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen slutade 20:e i sin sista OS-start.
Bild: Lehtikuva

En av de mest medaljtyngda finländska längdåkarna någonsin lämnar nu elitkarriären bakom sig. Vårvinterns tävlingar blir hennes avsked till sporten.

– Jag har funderat på det och det blir min sista säsong. Jag är tacksam och lycklig för alla de här åren, säger hon till Yle.

– Det blev väldigt mycket mer känslor än jag kunde tro inför den här dagen. Jag hade inte trott att jag skulle bli så känslosam.

Hon hade inte mycket att säga om dagens insats.

– Det blev en tuff tremil. Jag tänkte att jag skulle kunna njuta i dag, men det blev väldigt jobbigt.

OS i Korea: Rörd Aino-Kaisa Saarinen: Det här var min sista säsong - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln