Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Satsning på idrott en risk” – Finland kan inte jämföra sig med rekord-Norge

Från 2018
Uppdaterad 25.02.2018 15:14.
Prisutdelningen, tremilen OS 2018.
Bildtext Krista Pärmäkoski, Marit Björgen och Stina Nilsson tog medaljerna på tremilen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Norge vann medaljligan i OS. Finland klättrade till en 18:e plats under sista helgen, men vi är långt från de nordiska grannländerna. "Det här saldot ligger inom våra målsättningar", säger Mika Kojonkoski.

Finland åker hem med sex medaljer från de olympiska spelen i Sydkorea. Ett guld, ett silver och fyra brons blev det blåvita slutsaldot.

Det är en skörd som olympiakommitténs Mika Kojonkoski är nöjd med.

– Slutet gott, allting gott. Vår medaljskörd är bättre än i Sotji. Med lite bättre lycka hade det blivit fler medaljer, men det här ligger inom våra målsättningar, säger han enligt STT.

I Sotji tog Finland fem medaljer.

– Vi var med i elva grenar och i sex kunde man vänta sig medaljer. I tre kom medalj.

Betydligt mer resurser i Norge

Finland placerar sig på en 18:e plats i medaljtabellen. Avståndet upp till Norge är hisnande. De norska idrottarna tog hela 39 medaljer i Sydkorea. Det är rekord.

Kojonkoski tycker inte att man kan dra paralleller mellan Norge och Finland.

– Det sägs att vi borde klara oss som Norge, men man måste vara realistisk. Att satsa på idrott är mycket mer lockande i Norge. I Finland är det en risktagning.

I slutändan avgör pengarna en hel del. I Norge finns betydligt större resurser.

– Olympiatoppen i Norge har ungefär 15 miljoner euro till sitt förfogande. Vi har sex miljoner, säger Kojonkoski.

– Jag är väldigt stolt över vårt lag. Tävlingarna är tuffa och det är inte heller så enkelt att lyfta sin egen nivå.

Lyckat svenskt OS

Även Sverige hade ett strålande OS. Det blev totalt fjorton medaljer – sju guld – och den svenska IOK-medlemmen Stefan Holm konstaterar till Yle Sporten att det här var ett lyckat blågult OS.

– Charlotte Kalla tog guld direkt och det gav ett flyt i hela truppen. Fjorton medaljer – och då blev det inte ens full utdelning. Jag är förvånad, säger han.

Den före detta höjdhoppsstjärnan lyfter framför allt fram Frida Hansdotters slalomguld, men passar också på att hylla OS i stort.

– Sydkorea har verkligen lyckats. Tävlingarna höll ju på att blåsa bort, men den sista veckan har varit fantastisk med fina tävlingar.

Diskussion om artikeln