Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stefan Wallin: Lagen som befriar Jehovas vittnen från värnplikten måste avskaffas

Från 2018
Stefan Wallin i riksdagen 2017.
Bildtext Stefan Wallin i riksdagen 2017.
Bild: AOP

Efter Helsingfors hovrätts beslut att den lagstadgade befrielsen av Jehovas vittnen från vapentjänst är diskriminerande gentemot totalvägrare måste regeringen börja förbereda sig på ändringar av lagstiftningen, anser riksdagsledamoten Stefan Wallin.

Också om ärendet går till Högsta Domstolen, som kan komma till en annan slutsats än hovrätten, är det klart att den nuvarande situationen inte längre än hållbar, säger Wallin.

Wallin arbetade tidigare som försvarsminister.

- I dag har vi en slags tvåvåningsgradering av definitionen på personlig övertygelse. Jehovas vittnen åtnjuter lagstadgad befrielse från värnplikt medan andra med en pacifistisk eller annan mer politisk övertygelse inte gör det.

- Redan hösten 2011, som försvarsminister, föreslog jag att befrielsen av Jehovas vittnen som gällt sedan 1987 bör avskaffas. Min tid som försvarsminister tog sedan slut, men i själva sakfrågan har jag inte ändrat åsikt. Vi måste i lagens ögon jämställa sådana övertygelser som i dag åberopas som grund för att vägra värnplikt eller vapentjänstgöring, säger Wallin.

"Tre år med Niinistö har varit förspilld tid"

Enligt Wallin är det inte tänkbart att den politiska slutsatsen nu skulle bli att börja befria även totalvägrare. Utgångspunkten i det finländska försvarssystemet är fortsättningsvis att värnpliktiga avtjänar sin värnplikt eller civiltjänst.

Vägrar man detta är det klart att det måste finnas straff. Sedan 2011 har detta i praktiken inte längre varit ovillkorligt fängelse utan övervakningsstraff av typen husarrest, säger Wallin.

Wallin anser att det är beklagligt att det är domstolsväsendet som måste avgöra den här frågan när de politiska redskapen att lösa problemet funnits redan länge. De redskapen heter lagstiftning.

- Den nuvarande försvarsministern Jussi Niinistö ansåg i ett skriftligt spörsmål på hösten 2012 att Jehovas Vittnens befrielse från värnplikt skall avskaffas såsom orättvis. Efter tre år med Niinistö som försvarsminister har inget skett. Det har varit förspilld tid, säger Wallin.